Nationale kampioenschappen: Luis Leon Sanchez pakt Spaanse titel na spannende finale

 

 ©  Photo News

In België is het nationaal kampioenschap uitgesteld tot na de Tour de France. Maar in de meeste landen werd wel gewoon gekoerst. Een overzicht van de nationale titelwedstrijden.

Bron: BELGA

Spanje: Luis Leon Sanchez viert zijn eerste titel

Luis Leon Sanchez (Astana) is op zijn 36ste voor het eerst Spaans kampioen op de weg geworden. Sanchez haalde het zondag in Baeza (Andalusië) na 184 kilometer koers voor ploegmakker Gorka Izagirre. Vicente Garcia De Mateos (Aviludo-Louletano) werd derde. Sanchez haalde in de slotkilometer Jesus Herrada (Cofidis) bij, die op drie kilometer van de aankomst was gaan aanvallen op de laatste helling van de dag. Herrada kreeg vervolgens kettingproblemen en zag zo ook een podiumplaats in rook opgaan. Sanchez, viervoudig Spaans kampioen tijdrijden, was vorig jaar al tweede bij het kampioenschap op de weg. Toen was Alejandro Valverde hem te snel af.

Marcel Meisen pakt Duitse titel tegen topfavoriet Ackermann

Duits veldritkampioen Marcel Meisen (Alpecin-Fenix) heeft zich zondag op de Sachsenring ook tot Duits kampioen op de weg gekroond. Meisen was na een wedstrijd van 175 kilometer in de sprint sneller dan topfavoriet Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe), twee jaar geleden nationaal kampioen, en zijn ploegmakker bij Alpecin-Fenix, Alexander Krieger.

De 31-jarige Meisen is zo verrassend de opvolger van Maximilian Schachmann (BORA-hansgrohe), die dit jaar niet deelnam omwille van een sleutelbeenbreuk die hij vorige week opliep in de Ronde van Lombardije.

LEES OOK. Ontketende Mathieu van der Poel degradeert Nederlandse concurrentie en pakt titel na solo van 44 kilometer

Nizzolo pakt tweede Italiaanse tricolore

Net als in 2016 heeft Giacomo Nizzolo het Italiaans kampioenschap op de weg gewonnen. De sprinter van NTT Pro Cycling won voor Davide Ballerini (Deceuninck-QuickStep) en Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida).

 

 ©  Photo News

Arnaud Démare is derde keer kampioen van Frankrijk

Arnaud Démare is zondag in Grand-Champ (Moriban) voor de derde keer in zijn carrière kampioen van Frankrijk geworden. In een sprint met drie liet de 28-jarige renner van Groupama-FDJ na 238 kilometer Bryan Coquard (B&B Hotels-Vital Concept) en Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step) achter zich.

Démare veroverde de Franse driekleur ook al in 2014 en 2017. Hij heeft er nog één nodig om het record van Jean Stablinski, kampioen in 1960, 1962, 1963 en 1964, te evenaren.

Groupama-FDJ kreeg het niet cadeau. Topfavoriet Démare kon het afmaken, ondanks dat het hele peloton de krachten tegen zijn team bundelde. De formatie van Marc Madiot won het NK sinds 2012 dan ook al zeven keer.

Toch Deens succes voor The Wolfpack

Wat Julian Alaphilippe niet lukte in Frankrijk, lukte Kasper Asgreen in Denemarken wel. In Middelfahrt pakte de hardrijder van Deceuninck-QuickStep de Deense titel. Voor de tweede keer, overigens. Asgreen won met een solo na goed teamwork. Andreas Kron (Riwal Securitas) werd op nabije afstand tweede.

Voor het eerst in vijf jaar niét Jungels

Het Luxemburgs kampioenschap kende voor het eerst in een half decennium een andere winnaar. Kevin Geniets (Groupama-FDJ) won de titel voor Bob Jungels, die voor het eerst in vijf jaar géén kampioen werd.

()

LEES OOK

Nu in het nieuws