Victor Campenaerts snelt twee man voorbij maar moet tevreden zijn met brons, Stefan Küng wint EK tijdrijden

Foto: BELGA

Victor Campenaerts (NTT) is er maandag in het Franse Plouay niet in geslaagd Remco Evenepoel op te volgen als Europees kampioen tijdrijden. De werelduurrecordhouder moest vrede nemen met brons, op 21 seconden van de Zwitserse winnaar Stefan Küng (Groupama-FDJ). De Fransman Rémi Cavagna (Deceuninck - Quick-Step) werd tweede, op 17 seconden van de 26-jarige Küng.

LEES OOK. Bizar drama voor Jasper De Plus, die start van zijn EK-tijdrit compleet de mist ziet ingaan: “Misschien was hij wat te braaf”

Door de coronacrisis ruimde het Italiaanse Trento als decor van de Europese kampioenschappen plaats voor het Franse Plouay, dat in 2000 ook al de wereldkampioenschappen organiseerde. Maar omdat alle reeksen op één en dezelfde dag aan de slag moesten, reed iedereen op dezelfde 25,6 kilometer lange, golvende omloop. Een korte opdracht, voor profrenners.

Belgisch kampioen Wout van Aert kwam niet aan de start en daardoor leek tweevoudig Europees kampioen Victor Campenaerts de grootste kanshebber om Evenepoel op te volgen. Aan het tussenpunt, na 13,4 kilometer, moest hij echter twee renners voor zich dulden: Küng was er tien seconden sneller, Cavagna drie. In het voordeel van Campenaerts sprak wel dat hij twee tragere voorgangers had kunnen bijhalen.

Aan de streep zette Cavagna de richttijd neer met 30:35 en daar beet Campenaerts, die onderweg nochtans zowel Jan Barta als Claudio Imhof voorbij snelde, de tanden op stuk. Hij was vier seconden trager dan de Fransman. Het leverde brons op, want Küng deed met een gemiddelde snelheid van bijna 50,7 kilometer per uur nog achttien seconden beter dan Cavagna. De laatst gestarte renner, Alex Dowsett, slaagde er niet meer in om Campenaerts van brons te houden. De Brit werd vierde, voor de Italiaan Edoardo Affini.

Voor de tweede Belg, Jasper De Plus, liep het al mis bij de start, waar hij te laat op het vertrekpodium verscheen. Hij finishte nadien als negentiende op 3:18 Van Küng.

Uitslag:

1. Stefan Küng (ZWI) in 30:18:11

2. Rémi Cavanga (FRA) + 17”

3. Victor Campenaerts (BEL) +21”

4. Alex Dowsett (GBR) +1’03”

5. Edoardo Affini (ITA) +1’15”

...

19. Jasper De Plus (BEL) +3’18”

Victor Campenaerts snelt twee man voorbij maar moet tevreden zijn met brons, Stefan Küng wint EK tijdrijden
Foto: BELGA

Campenaerts: “Het zijn geen sukkelaars die mij kloppen”

“Ik ben serieus teleurgesteld”, reageerde Campenaerts na afloop. “Ik voelde mij nochtans goed. Ik ben naar mijn gevoel te hard vertrokken, maar over de hele lijn waren die twee andere jongens beter. Ik ben echt teleurgesteld. Ik heb zeker geen slechte tijdrit gereden, maar ik was niet de beste. Küng zal op die lange licht dalende strook het verschil hebben gemaakt. Het zijn geen sukkelaars die mij kloppen, maar het zijn jongens die ik had moeten kloppen vandaag. Het is niet dat ik er zomaar van uit ging dat ik voor de derde keer Europees kampioen ging worden, maar ik was toch de grote topfavoriet. Ik heb het mooiste palmares. Maar nu waren er twee beter. Op een langer parcours was ik beter tot mijn recht gekomen, en zo’n korter parcours is ideaal voor Küng. Dat is zijn specialiteit.”

Volgens de werelduurrecordhouder gooide zijn val in de Ronde van Tsjechië roet in het eten. “Ik had geen pijn aan mijn rug, maar het was niet gepland dat ik een week voor het Belgisch en Europees kampioenschap vijf dagen niet op de fiets zou zitten. Mijn tegenstanders hebben dan wel getraind hé. Maar dat is tegenslag, daar moet je mee omgaan. Maar ook niet onbelangrijk: ik ben toch weer goed voor een podium op een kampioenschap. Dat is ook een vaststelling”, klinkt het.

Is dit nu een mentale klap? “Ik ben 28 jaar, ik denk dat de meeste coureurs toch nog veel langer koersen. Dus er komen nog kansen. De Tirreno-Adriatico en de Giro, met drie tijdritten, staan nu voor de deur. Het WK? Ik hoop dat het doorgaat, maar voor een sportman is het lastig als je een onduidelijke agenda hebt. Dus dat het maar snel duidelijk wordt.”

Door Vincent Van Genechten, Werner Bourlez
AANGERADEN