Uitgeschakelde Kirsten Flipkens werkt vanaf woensdag naar US Open toe: “Ik heb het maximum uit het tornooi gehaald“

Kirsten Flipkens in New York. Foto: AFP

Geen vrolijk dagje voor Kirsten Flipkens (WTA 79), die zowel in het enkel- als het dubbelspel in het zand beet. Johanna Konta (WTA 15) ging stevig tekeer in die match uit de tweede ronde. Na 65 minuten en 6-2, 6-0 was het afgelopen voor onze landgenote, die later op de dag aan de zijde van Alison Van Uytvanck ook in het dubbelspel uitgeschakeld werd. “En toch ben ik niet ontgoocheld. Ik heb het maximum uit dit tornooi gehaald.”

De 34-jarige Antwerpse had op voorhand aangekondigd dat Konta haar niet ligt. Een correcte inschatting, zo bleek. “Maar ik vond de score iets te streng. In het begin ging ik zelfs behoorlijk mee met haar, maar toen verloor ik iets te simpel mijn eigen opslag. En ja, na die 6-2 in de eerste set was er helemaal geen houden meer aan. Niet dat ik zo slecht speelde, maar zij was echt wel heel sterk. Om tegen iemand van dat topniveau een kans te maken, moet ik zelf 200 procent zijn.”

Flipkens sluit hoe dan ook dit tornooi met een goed gevoel af. “Ik heb zelfs het maximum eruitgehaald, wetende dat ik in de eerste ronde van de kwalificaties twee matchballen heb moeten wegwerken. Voor hetzelfde geld is het dan al voorbij voor mij, terwijl ik nu de tweede ronde haalde.”

Flipkens blijft uiteraard in de New Yorkse bubbel, waar ze woensdag aan haar aanloop richting US Open (31 augustus) begint. “Hoe ik dat ga aanpakken, weet ik nog niet. Dinsdag ga ik mezelf eerst een dagje fysieke en mentale rust gunnen. Het zijn met het bubbel erbij al hectische dagen geweest. Hier zijn meer dan genoeg speelsters die op zoek zijn naar een trainingspartner. Wie dat wordt, weet ik nog niet. Ik houd nogal van afwisseling: een linkshandige, een hardhitter. En ik kan ook altijd terecht bij een van de Belgische meisjes, alhoewel wij thuis natuurlijk vaak tegen mekaar trainen.”

Voorzichtige vrouwen

Vooral bij de vrouwen is het veld behoorlijk uitgedund. Zes speelsters uit de toptien en twintig uit de tophonderd zijn afwezig in New York, terwijl bij de mannen het aantal afzeggingen heel beperkt is. Een verklaring? “Allicht zijn vrouwen iets voorzichtiger. Maar ik kan de afzeggers ook wel begrijpen hoor. Iemand als Simona Halep werkt vooral naar het gravelseizoen toe. Als je dan al niet zeker bent met wat je aan de overkant van de oceaan aantreft, dan geef je sneller forfait.”

“Maar ik heb alleen maar lof voor de manier waarop de Amerikaanse federatie de boel hier organiseert, met veel aandacht voor de veiligheid en voor verstrooiing. Er is zelfs kine en massage voorzien in het hotel. Alleen de busritten naar Flushing Meadows kunnen tot anderhalf uur uitlopen. En ik vraag me ook af of kleinere tornooien dit niveau kunnen aanhouden. Palermo was alvast een stuk minder. Daarom ook ga ik niet het het tornooi van Istanboel. Ik moet me gerust voelen om goed te kunnen tennissen.”

Door Marc Vermeiren
AANGERADEN