Renault staakt protest tegen ‘Roze Mercedes F1-bolide’

De ‘Roze Mercedes’ 

De ‘Roze Mercedes’ © Racing Point F1 team

Het Renault F1 team heeft laten weten dat het haar beroep tegen de uitspraak in de Racing Point-zaak gaat intrekken.

Het Racing Point F1-team werd door de FIA bestraft met een puntenaftrek van 15 WK-punten en een geldboete van 400 000 euro. De renstal kreeg deze straf omdat het de brake ducts (een soort luchthapper die speciaal is ontworpen om lucht naar de remmen te leiden als afkoeling) van Mercedes had gekopieerd, iets dat vanaf dit jaar niet meer mag.

Renault, dat het protest tegen het kopiëren van de brake ducts was begonnen, besloot om in beroep te gaan tegen de beslissing van de FIA omdat het vond dat de bestraffing niet zwaar genoeg was. Racing Point mocht bovendien gewoon met dezelfde wagen blijven rijden.

Bij Renault is men ondertussen echter van mening dat de FIA voldoende duidelijkheid heeft gecreëerd en er garanties voor de toekomst zijn. Daarom wil het nu stoppen met het protest tegen de 'Roze Mercedes' van Racing Point. "Deze zaak was van vitaal belang voor de integriteit van de Formule 1, zowel wat betreft het huidige seizoen als de toekomst", laat Renault in een mededeling weten.

"Intensief en constructief werk van de FIA, Renault en alle stakeholders van de Formule 1 heeft tot concrete vooruitgang geleid wat betreft het bewaren van de originaliteit van de sport, dit met aanpassingen aan de sportieve en technische reglementen die gepland zijn voor het F1-seizoen 2021. Die wijzigingen bevestigen de vereisten om een constructeur genoemd te kunnen worden."

Ook Ferrari ging in beroep tegen de beslissing. Net als Renault vond het de bestraffing te licht, vooral omdat er volgens hen veel meer was gekopieerd dan enkel de brake ducts. De Racing Point F1-bolide wordt dan ook de 'Roze Mercedes' genoemd omdat het bijna een identieke kopie lijkt van de Mercedes F1-bolide uit 2019.

Heel de zaak draait dan ook rond de toekomst van de Formule 1 en in welke mate er onderdelen of zelfs volledige concepten van F1-bolides gekopieerd mogen worden. In tegenstelling tot Renault is Ferrari voorlopig dan ook nog niet van plan om haar beroep in te trekken. Ferrari het vindt dat er nog steeds meer duidelijkheid moet komen over welke informatie teams met elkaar mogen delen.

Tot slot ging naast Renault en Ferrari echter ook Racing Point zelf in beroep. Zij vinden het niet kunnen dat ze schuldig zijn bevonden en bestraft werden. Voorlopig lijkt de zaak dan ook gewoon nog steeds voor het internationale hof van beroep van de FIA behandeld te worden.

Meer F1-nieuws:- Flamboyante F1-teambaas Flavio Briatore in het ziekenhuis na besmetting met coronavirus- F1-piloot: “Je maag gaat letterlijk op en neer in Eau Rouge”- “Het wordt ‘alles of niets’ voor Daniel Ricciardo bij McLaren”- Sebastian Vettel krijgt een aanbod uit onverwachte hoek- Max Verstappen: "Die vraag beantwoord ik niet, dan krijg ik gezeik met mijn vader of moeder" (F1journaal.be)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten