Mathieu van der Poel toont blakende vorm, maar Giacomo Nizzolo sprint naar Europese titel op de weg

 

 ©  BELGA

Giacomo Nizzolo gaat voortaan door het leven als de Europese kampioen wielrennen. De Italiaan was na bijna 180 kilometer op Franse wegen de snelste in een pelotonsprint. Jasper Stuyven werd vijfde.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Mathieu van der Poel vond sprint op EK “een beetje klote”, Jasper Stuyven stelt dat Belgen zichzelf “niets te verwijten hebben”

De vlucht van de dag bestond uit vier renners: de Pool Pawel Bernas, de Cyprioot Andreas Miltiadis, de Serviër Dusan Rajovic en de Roemeen Emil Dima. In het peloton controleerden de Italianen (voor Nizzolo en Trentin), de Fransen (voor Démare) en later ook de Duisters (voor Ackermann) de boel.

Met nog meer dan 80 kilometer te rijden in en rond Plouay was het verhaal van de vluchters voorbij, waarna het Nederlandse blok zich ging mengen. Riesenbeek koos het hazenpad, waarop een tegenreactie kwam van onder andere Campenaerts. Boaro schoof mee voor de Italianen. Na Riesenbeek was het de beurt aan Van Den Berg om te versnellen, maar zonder succes.

Van der Poel

Wat later, een crash in het peloton. Philipsen en Meurisse moesten opgeven, een streep door de rekening van de Belgen. Met nog 50 kilometer te gaan legde Vanmarcke er de pees op, waarna Van der Poel voor de eerste keer zijn duivels ontbond. Naesen sprong meteen op het wiel. Ook Trentin was bij de les, terwijl het peloton ondertussen stevig was uitgedund. Daarna trok Van Avermaet door met Ulissi, Ballerini en Pidcock erbij. Stuyven dichtte de kloof en ging vervolgens solo.

Toen onze landgenoot opnieuw werd gegrepen, schudde Van der Poel nogmaals aan de boom. Dat zou de Nederlandse kopman daarna nog drie keer doen, maar zonder echt weg te geraken. In de laatste ronde pakten de Italianen het heft in handen. Niemand geraakte nog weg, ondanks een stevige poging van Pidcock en Costa, en dus werd het een massasprint met een uitgedund peloton.

Daarin was Nizzolo nipte de snelste voor de Italianen, die na Trentin en Viviani dus opnieuw de Europese kampioen leveren. Démare strandde op plek twee, voor Ackermann en Van der Poel. Stuyven finishte als eerste Belg op een vijfde plaats.

Voor Nizzolo, die in het dagelijkse leven de kleuren verdedigt van NTT Pro Cycling, is het al de vierde zege van het korte seizoen. Eerder dit jaar pakte hij naast de Italiaanse titel ook ritzeges in Parijs-Nice en de Tour Down Under. Zaterdag staat hij aan de start van de Ronde van Frankrijk.

Uitslag:

1. Giacomo Nizzolo (ITA) in 4:12:23

2. Arnaud Démare (FRA) z.t.

3. Pascal Ackarmann (DUI)

4. Mathieu van der Poel (NL)

5. Jasper Stuyven (BEL)

6. Davide Ballerini (ITA)

7. Maciej Paterski (POL)

8. Ivan Garcia Corina (ESP)

9. Adam Toupalik (CZE)

10. Benoit Cosnefroy (FRA)

 

 ©  AFP

Erelijst van het EK:

2016: Peter Sagan (Slk)

2017: Alexander Kristoff (Noo)

2018: Matteo Trentin (Ita)

2019: Elia Viviani (Ita)

2020: Giacomo Nizzolo (Ita)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten