België krijgt 7,5 miljoen coronavaccins, goed voor 3,5 miljoen patiënten want iedereen moet twee keer worden ingeënt

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Photo News

Ons land krijgt in eerste instantie 7,5 miljoen dosissen (2,90 euro per dosis) van het coronavaccin. Dat staat in de Europese contract met het Britse farmabedrijf AstraZeneca. Omdat er een tweemalige toediening vereist is, zouden daarmee 3,8 miljoen Belgen kunnen worden ingeënt, legde minister De Block uit. In eerste instantie risicopatiënten en zorgverleners.

Het Europese contract met het Britse farmabedrijf AstraZeneca over zijn coronavaccin bevat een eerlijke verdeling van de aansprakelijkheid en de financiële lasten. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) woensdag verklaard in de bevoegde Kamercommissie. Vorige week waren daarover nog vragen gerezen, toen bleek dat het bedrijf vrijstelling van aansprakelijkheid vroeg.

De Europese Commissie sloot eerder een akkoord met AstraZeneca over 300 miljoen dosissen van het vaccin dat het bedrijf wil ontwikkelen, met een optie voor 100 miljoen bijkomende dosissen. Het bevoegde adviescomité had geoordeeld dat er geen redenen zijn voor België om niet mee te stappen in het verhaal. Voor ons land zijn dus 7,5 miljoen dosissen gereserveerd. Omdat er een tweemalige toediening vereist is, zouden daarmee 3,8 miljoen Belgen kunnen worden ingeënt, legde minister De Block uit.

De deal houdt ook in dat AstraZeneca levert aan kostprijs, wat zou neerkomen op 2,9 euro per dosis. Dat bedrag komt deels voor rekening van de Commissie en deels voor de lidstaat. De kosten van de distributie van het vaccin zijn daarin niet meegenomen.

Het vaccin kan pas in omloop komen indien het een Europese marktvergunning krijgt, wat volgens de minister toch een grote garantie biedt op de veiligheid en effectiviteit. Bovendien wordt het vaccin in Europa ontwikkeld en geproduceerd.

Door tg
MEER OVER HET CORONAVIRUS