Orkaan Laura mogelijk verwoestend, 500.000 Amerikanen worden geëvacueerd

Bron © Belga, New York Times,

Foto: AP

Meer dan 500.000 Amerikanen hebben het bevel gekregen om te evacueren omdat orkaan Laura woensdag aan land gaat in Texas en Louisiana. De orkaan won de afgelopen uren aan kracht en is ondertussen een categorie 4-orkaan. De verwachting is dat Laura heel verwoestend zal zijn.

Orkaan Laura mogelijk verwoestend, 500.000 Amerikanen worden geëvacueerd
Foto: AFP

De orkaan die nu over de Golf van Mexico zijn weg baant naar Louisiana en Texas, zou woensdagnacht of donderdagochtend (plaatselijke tijd) aan wal gaan. Maar de sterke winden en regen zijn er nu al. Wie in de orkaan terecht komt “zal het niet overleven”, meldde het National Hurricane Center.

Golven van 4 meter

“Er komt straks een muur van water van meer dan twee verdiepingen hoog aan land. Het is haast onvoorstelbaar”, zei Benjamin Schott, de belangrijkste meteoroloog van New Orleans (Louisiana) woensdag tijdens een persconferentie. Schott zei dat sommige buurten “onherkenbaar” zullen zijn eens de orkaan er voorbij is gekomen. In een update zei het National Hurricane Center dat Laura een “onoverkomelijke stormvloed met verwoestende golven” zal veroorzaken met als gevolg “catastrofale schade” aan meer dan 200 kilometer kust vanuit het oosten Texas naar het centrum van Louisiana.

De golf van water, met sommige golven die meer dan 4 meter bereiken, zal zo’n 50 kilometer doordringen in de vlakke kustgebieden en er grote schade toebrengen aan stedelijke gebieden.

500.000 evacuaties

De mogelijkheid om te evacueren wordt ondertussen kleiner en kleiner. “We zijn erg bezorgd dat we

Orkaan Laura mogelijk verwoestend, 500.000 Amerikanen worden geëvacueerd
Ook de evacuatie verloopt coronaproof Foto: AFP

niet genoeg mensen evacueren”, zei Nic Hunter, de burgemeester van Lake Charles, een stad in Louisiana, op de radio. “Dit is de laatste kans om te proberen weg te geraken uit de stad.” Ook gouverneur John Bel Edwards drukt erop dat evacueren noodzakelijk is. “Onze staat heeft in decennia geen orkaan gekend die zo zwaar is al Laura.” Ongeveer 500.000 mensen zouden moeten evacueren maar heel wat mensen twijfelen gezien de coronacrisis.

Noch Texas, noch Louisiana zijn echt opgewassen tegen de orkaan. De kanaaltjes die van de zee landinwaarts trekken zullen als een tuinslang de steden onder water zetten, voorspelde Paul Kemp, professor kustwetenschappen.

Eén van de gebieden die het hard te verduren zal hebben is opnieuw Cameron Parish. Een streek die ook door de orkanen Rita (2005) en Ike (2008) zwaar getroffen werd. Er woont nog maar een fractie van het aantal inwoners van 20 jaar geleden.

De orkaan Laura zal naar verwachting “snel aan kracht winnen” woensdag het extreem gevaarlijke niveau van categorie 4 bereiken, zo verwacht het nationale orkaancentrum.

Door nba
AANGERADEN
Meest recent