Japanse premier kondigt officieel ontslag aan door gezondheidsredenen

Shinzo Abe ©  REUTERS

Bron: BELGA

De Japanse premier Shinzo Abe heeft vrijdag officieel aangekondigd dat hij ontslag neemt door gezondheidsredenen. Verschillende Japanse media hadden dat eerder vrijdag al gemeld.

Abe werd dinsdag voor de tweede keer in ruim een week tijd in het ziekenhuis opgenomen voor medische onderzoeken. Volgens Japanse media zou het gaan om een chronische darmontsteking, waar Abe eerder last van heeft gehad. In 2007 trad hij al af als premier vanwege de darmontsteking.

Abe is twee periodes premier van Japan geweest. Eerst van 2006 tot 2007 en daarna van 2012 tot en met nu. Hij is intussen de langstzittende premier van Japan. Met intussen al meer dan 2.799 dagen als premier verbeterde hij het record van zijn grootoom Eisaku Sato.

Kritiek

De regering van Abe kreeg kritiek omdat ze er niet in slaagt de testcapaciteit te verhogen, nu het coronavirus opnieuw opleeft, en omdat ze belastinggeld uitgeeft aan het promoten van het toerisme in het land. In totaal telt Japan meer dan 63.400 bevestigde gevallen van het virus en 1.200 overlijdens.

LEES OOK. Japan had het virus onder controle dankzij “economisch model”, maar nu slaat corona er net harder toe

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten