Greg Van Avermaet ziet mogelijkheden in een Tour “met veel kansen voor aanvallers”

 

 ©  EPA-EFE

Greg Van Avermaet beseft als geen ander dat deze editie van de Tour de France met geen enkele andere valt te vergelijken. “Leuk zal het niet echt worden”, bekent hij. “Maar ik ben allang blij dat er opnieuw kan gekoerst worden.”

jmgBron: BELGA

“Als ik moet kiezen tussen de maanden dat we niet konden fietsen of deze rare Tour, dan is de keuze snel gemaakt”, aldus Van Avermaet. “Er is geen andere optie. Ja, het zal raar zijn met zo weinig publiek en veel sfeer was er bij de ploegenpresentatie ook al niet. Ik heb de start van Brussel nog vers in mijn geheugen. Uiteindelijk, gelet op de omstandigheden hebben ze het goed opgelost. Het belangrijkste was dat we nog eens op tv kwamen met het team en vanaf nu is het aan ons om spektakel op de fiets te verzorgen voor de mensen thuis. Ik verwacht niet meteen dat de sfeer zal veranderen de komende weken, maar als dat nodig is om ons veilig te doen koersen, dan moeten we dat erbij nemen.”

Bij Lotto Soudal werden donderdagavond vier personeelsleden naar huis gestuurd omdat twee van hen ‘niet-negatief’ getest hadden een dag eerder. “Ja, het was wel even schrikken”, stelt Van Avermaet. “Ook al doen we er hier alles aan om ons te beschermen, nul risico is er niet. Dat is vervelend, al moeten we het ook beseffen. Hier in het hotel worden we bediend door personeel van het hotel, dus die bubbel is nooit helemaal dicht.”

 

 ©  Photo News

Coronazorgen fietsen mee

Maar het grootste probleem is volgens de olympische kampioen dat de testen niet helemaal ‘veilig’ zijn. “Je merkt toch dat er zich problemen stellen en er soms valse positieven zijn. Dat moet opgelost worden, zeker hier in de Tour. Stel dat je positief bent, dan moet er snel gereageerd en hertest worden.”

Er zijn teams waar elke renner nu apart slaapt in de Tour, bij CCC is dat niet het geval. “Dat is ook een kwestie van budget”, zegt hij. “Liever zou ik ook apart slapen in deze coronatijden, maar er zijn geen extra kamers. Je moet weten, al die testen en extra veiligheidsmaatregelen kosten een pak geld. Voor onze ploeg gaat het om zo’n 70.000 euro dit jaar. Dat is veel geld en niet elke ploeg kan zich dan ook nog aparte kamers permitteren.”

Van Avermaet won in zijn carrière al twee Tourritten. Graag voegt hij daar nog een derde aan toe. “Natuurlijk, en dit is een Tour waar veel meer kansen voor aanvallers zijn dan andere jaren. Of het geel haalbaar is? Jawel, maar ik denk wel dat het in de eerste etappe moeilijk wordt. Ik weet niet goed hoe ze zal eindigen, het is niet mijn beste kans op een ritzege. Later moet ook nog lukken, in die eerste week het geel pakken moet wel mogelijk zijn. Wellicht ben ik niet de enige met die hoop. Ik moet zien dat ik niet te veel tijd verlies in die eerste ritten, maar ritwinst is voor mij belangrijker dan geel.”

 

 ©  AP

 

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten