Coördinator moet BeNeLiga trekken, UEFA heeft sleutel in handen voor samensmelting en verdeling Europese tickets

 ©  BELGAIMAGE

Vrijdag kwamen zes Nederlandse en vijf Belgische clubs in Eindhoven samen voor een vergadering over de BeNeLiga. Daarbij werd beslist om een coördinator aan te stellen die het project gaat trekken: Bert Habets, ex-RTL.

lvdw, vtvn

Volgens onderzoeksbureau Deloitte zou het project meer dan 400 miljoen euro aan tv-geld kunnen opbrengen. Daar bestaat echter wat scepsis over. Het gezamenlijk tv-geld bedraagt nu namelijk 175 miljoen euro.

De Europese tickets blijven enorm belangrijk. Dat moeten er vijf voor elk land blijven. Conclusie: de UEFA heeft de sleutel in handen. De Europese voetbalbond moet deze samensmelting van tien Nederlandse en acht Belgische clubs toestaan en de tien Europese tickets handhaven.

 ©  BELGAIMAGE

Als begindatum wordt 2025 vooropgesteld, het jaar dat de tv-contracten in beide competities aflopen. Deloitte krijgt een mandaat om verder onderzoek te verrichten. Dat moet rond zijn op 31 december. Aanwezig waren: Ajax, Feyenoord, PSV, AZ, FC Utrecht en Vitesse samen met de Belgische clubs AA Gent, Anderlecht, Club Brugge, KRC Genk en Standard.

De clubs hopen over deze volgende fase tussen september en december duidelijkheid te hebben. “Als dit resultaat de clubs een comfortabel gevoel geeft, verhoogt dit de kans om voor de nieuwe competitie te gaan”, luidt het in een mededeling. “Waarna in de beslissende organen van beide bonden en de leagues een definitief besluit genomen kan worden.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten