UCI wil weten wat uit achterzak Remco Evenepoel werd gehaald na val in Lombardije, Patrick Lefevere is boos

 

 ©  LAPRESSE

De UCI is een onderzoek gestart naar de zware valpartij van Remco Evenepoel tijdens de Ronde van Lombardije. Op beelden op sociale media is immers te zien hoe ploegleider Davide Bramati iets uit de achterzak van Evenepoel wegstopt. Teammanager Patrick Lefevere van Deceuninck - Quick-Step reageert ontstemd. “Een onschuldig ­bidonnetje wordt gebruikt om de integriteit van Remco in twijfel te trekken.”

vtvn, jpdv, md

LEES OOK (N+). Patrick Lefevere: “Ik krijg de rekening gepresenteerd voor mijn grote mond in het veiligheidsdebat”

Evenepoel dook op 15 augustus in een afdaling een ravijn in en liep daarbij onder anderen een bekkenbreuk op. De voorbije dagen doken op sociale media beelden op, waarop te zien is dat ploegleider Davide Bramati iets uit de achterzak van de gevallen renner haalt. Meteen werden er heel wat speculaties de wereld ingestuurd. In die mate dat de internationale wielerunie UCI vroeg om een onderzoek te openen.

Ook in een korte tweet liet Lefevere alvast zijn mening blijken. “Dit is het bewijs dat de CADF niet neutraal is want ze zouden onafhankelijk van de UCI werken. Duidelijk niet waar.” Maar de UCI wil het voorval toch van naderbij bekijken. “Wij hebben de CADF (een antidopinginstelling, nvdr.) gevraagd om de televisiebeelden verder te onderzoeken en getuigen te ondervragen over het object dat uit de zak van Evenepoel viel”, verklaarde voorzitter Lappartient op een persmoment bij de start van de Tour de France in Nice.

Zaterdag kwam Deceuninck-Quick Step ook nog met een officieel statement. “Zoals al eerder publiekelijk gezegd was het item dat werd weggehaald een klein flesje met voedingsproducten. Het werd verwijderd om hem door de medische staf meer comfortabel op de brancard te laten leggen. We hebben dat herhaald aan het CADF en zullen blijven meewerken met hun onderzoek.”

Ook “data” bekeken

Lappartient had het ook over data die zouden zijn overgebracht via de fiets van Evenepoel. “De sportief ­directeur (Bramati, nvdr.) verklaarde dat hij dacht dat Evenepoel was ­ge­vallen, aangezien er geen data meer ­werden verzonden. Over welke data spreken we dan? Het is immers verboden om bepaalde data door te sturen. We bekijken dus ook dit punt. Als het alleen over geografische lokalisatie gaat, is het iets anders. Maar andere data ­delen is niet toegelaten.”

“Wat betreft het doorsturen van data willen we ook verduidelijken dat data zoals de live locatie werd doorgestuurd door de Velon zender die werd geïnstalleerd op de fietsen tijdens de Ronde van Lombardije in samenwerking met de organisatie”, zegt Quick-Step. “Deze toestellen laten iedereen, ook de fans, toe om renners te volgen en hun data live te bekijken tijdens de race.”

Remco Evenepoel reageerde al veelbetekenend op zijn Instagram 

Remco Evenepoel reageerde al veelbetekenend op zijn Instagram 

Ploegleider Davide Bramati grijpt iets uit de achterzak van de gevallen Remco Evenepoel en moffelt het weg. De UCI wil nu graag weten wat dat precies was. 

Ploegleider Davide Bramati grijpt iets uit de achterzak van de gevallen Remco Evenepoel en moffelt het weg. De UCI wil nu graag weten wat dat precies was. © rr

bekijk ook

Toeschouwer filmde toevallig val van Remco Evenepoel (en hoe Nibali hem op een achterstand zette)

Remco Evenepoel strijdvaardig vanuit zijn ziekenhuisbed: “Ik keer sterker terug”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten