Lizzie Deignan verrast Marianne Vos op de streep in La Course

 

 ©  EPA-EFE

Enkele uren voor de start van de Tour de France hebben de vrouwen de spits afgebeten met de zevende editie van La Course. Na 96 kilometer op het heuvelachtige parcours rond Nice toonde de Britse Lizzie Deignan zich de beste van een kopgroep van zes. De Nederlandse Marianne Vos leek makkelijk de sprint te winnen op de Promenade des Anglais, maar werd op de meet nog geklopt door Deignan.

Maarten DelvauxBron: Belga

De zevende editie van de eendagskoers die op poten wordt gezet door Tour-organisator ASO, bestond dit jaar uit twee ronden over een parcours dat ook het hoofdbestanddeel vormt van de openingsetappe van de Tour. In een korte wedstrijd van 96 kilometer moest het peloton tweemaal over de 5,7 kilometer lange Côte de Rimiez, in het hinterland van de Côte d’Azur. In de openingsronde was het vooral de afdaling daarvan die voor verbrokkeling zorgde, want onder impuls van Katarzyna Niewiadoma reed daar een kopgroep van zeven weg met daarbij ook de Belgische Lotte Kopecky.

Ondanks een maximumvoorsprong van driekwart minuut kwam een uitgedund peloton net voor aanvang van de tweede ronde weer aansluiten bij de groep-Kopecky, en daarna gooide wereldkampioene en kersvers Europees kampioene Annemiek van Vleuten er meteen de beuk in aan de voet van de tweede beklimming van de dag. Slechts vijf rensters slaagden erin haar hoge tempo te overleven tot op de top: Elisa Longo Borghini, Lizzy Deignan, Marianne Vos, Niewiadoma en Demi Vollering. De eerste achtervolgende groep, met daarbij Kopecky, volgde op ruim een minuut en kon die kloof niet meer dichten.

 

Voorin leek Marianne Vos alle controle te houden, want in de finale neutraliseerde ze verschillende prikken van Longo Borghini en Van Vleuten met gemak. In de sprint die volgde, leek ze het ook vlot af te gaan maken, maar op de streep gooide Deignan nog haar wiel voor dat van de Nederlandse. De Britse veroverde zo haar tweede WorldTour-zege in minder dan een week tijd, want dinsdag was ze ook al de beste in de Grote Prijs van Plouay. Zo gaat ze ook naar de leiding van de WorldTour-stand. De Nederlandse Vollering (Parkhotel Valkenburg) sprintte naar de derde plaats van La Course.

Kopecky plaatste zich in de spurt van het achtervolgende pelotonnetje als elfde. Jolien D’hoore kwam niet in het wedstrijdverhaal voor.

Deignan maakt het af dankzij “het beste advies”

Wat een prestatie van Trek-Segafredo vandaag. Dankzij Elisa (Longo Borghini, ook mee in de kopgroep van zes die sprintte voor winst, red.) kon ik wachten tot de finale. Zij speelde het perfect. Ze zorgde ervoor dat Marianne te vroeg begon te sprinten, en daar kon ik mijn voordeel uit halen.”

“Ik had ook het voordeel dat twee van ‘s werelds beste sprinters bij ons in de volgwagen zitten: Ina Yoko Teutenberg en Giorgia Bronzini. Die zijn er allebei in geslaagd om Marianne Vos te kloppen in heel wat sprints. Ik had het beste advies, namelijk om geduld te hebben, en daar heb ik naar geluisterd”, gooide de 31-jarige Deignan - voor haar huwelijk bekend als Armitstead - met lof.

Na een break omwille van de geboorte van haar dochtertje in 2018 sluit Deignan weer helemaal aan bij de wereldtop. “Het is fenomenaal om deze koers te winnen. Soms werk je hard en draaien de dingen toch niet goed voor je uit, en dat is frustrerend. Maar eindelijk lijkt het alsof het geluk aan onze kant zit. Het ziet ernaar uit dat ik perfect gepiekt heb. En het is heel speciaal om hier te winnen (Deignan woont vlakbij in Monaco, red.).”

Deignan, dinsdag ook al winnares in de Grote Prijs van Plouay maar donderdag op het EK uitgeschakeld door een valpartij, neemt dankzij de winst in La Course de paarse leiderstrui in de WorldTour over van de Duitse Liane Lippert. “Ik kijk ernaar uit om die te dragen. Dat is een eer.”

Uitslag

1. Lizzie Deignan (GBR, Trek-Segafredo)

2. Marianne Vos (Ned, CCC-Liv)

3. Demi Vollering (Ned, Parkhotel Valkenburg)

4. Kasia Niewiadoma (Dui, Canyon Sram Racing)

5. Annemiek van Vleuten (Ned, Mitchelton-Scott)

6. Elise Longo Borghini (VS, Trek-Segafredo)

 

 ©  AP

 

 ©  EPA-EFE

 

 ©  Photo News

LEES OOK

Nu in het nieuws