Eeuwig onderschatte Noor vult zijn collectie aan met een dag geel en groen

Jackpot voor Alexander Kristoff: “Ik sta er zelf ook van te kijken”

© Photo News

Alexander Kristoff is de eerste grote surprise van deze vreemde Tour de France. Geen Sam Bennett, Caleb Ewan noch Peter Sagan, maar de oude Noor godbetert palmde met sprekend gemak de Promenade des Anglais in een nat Nice in. “Ik sta er zelf ook van te kijken. Mijn Tour is nu al geslaagd. Ik wou deze Ronde vooral rijden met het oog op de Vlaamse kasseiklassiekers.”

Hugo Coorevits in Nice

Kristoff is een van de meest onderschatte sprinters van het internationale peloton. In de polls staat hij zelden bovenaan, maar de Noor uit Stavanger was zaterdagavond toch aan zijn vierde ritzege ooit in de Tour toe. Twee jaar geleden won hij de slotetappe op de Champs-Elysées, nu pakte hij de opener mee en gelijk ook het geel en het groen. Nooit eerder droeg de Noor de leiderstrui in een grote ronde, of voerde hij het puntenklassement aan. Na ex-wereldkampioen Thor Hushovd is hij pas de tweede Noor uit de geschiedenis die zowel geel als groen draagt.

“Ik ben 33 jaar en heb vier kinderen thuis in Stavanger. Dit is het bewijs dat ik nog niet versleten ben”, stelde de doorgaans wat introverte Kristoff die in een herfstig Zuid-Frankrijk niemand nodig had om de sprint naar zijn hand te zetten. Hij was zo sterk dat hij vanuit quasi tiende positie zich een weg baande naar een van de mooiste dagen in zijn carrière. “Ik ben echt trots en tegelijk nederig dat ik dit nog mag meemaken. Deze gele trui is bonus. De kans dat het maar bij één etappe blijft is heel groot, maar ik ga er toch van genieten. Op training voelde ik wel dat de conditie beter werd, maar ik had dat nog niet in resultaten kunnen omzetten.”

Einzelgänger in ploeg

In Milaan-Sanremo, waar hij zes jaar geleden won, speelde hij dit keer niet mee. “Ook de Dauphiné was voor mij één grote lijdensweg, een overlevingskamp, maar ik had die dagen in de bergen nodig om beter te worden. In het Europees kampioenschap (dat hij drie jaar geleden won) voelde ik beterschap, maar ik viel in Plouay. Maar met die regen en de spekgladde wegen waren de omstandigheden vandaag totaal Noors. Het speelde in mijn kaart dat Tony Martin van Jumbo-Visma het peloton opdroeg om in de heuvels van Nice voor een wapenstilstand te pleiten, wegens te gevaarlijk fietsen. In elke hoek ging er eentje onderuit. Het was de juiste beslissing om op die manier de eerste dag alle grote favorieten op de eindzege in koers te houden.”

 

 ©  EPA-EFE

Maar daarom win je nog niet in je dooie eentje een sprint tegen dé snelste benen van de wereld. “Ik wist vooraf dat ik er alleen zou voor staan, want UAE-Emirates heeft met Pogacar en Aru ambities voor het geel. Ik vond van mezelf evenwel dat ik de Tour moest gebruiken om in conditie te raken voor de Vlaamse kasseiklassiekers van oktober die wel mijn ding zijn. Ik bleef in de buurt van Peter Sagan die het ook altijd zonder lead out moet doen. En dan zag ik dat Cees Bol wat ploegmaten van Sunweb had. De Nederlander begon tegen de wind in wat te vroeg, maar hij was wel mijn perfecte gangmaker. De laatste vijftig meter wist ik dat het binnen was. Het gaf me een onbeschrijfelijk gevoel van blijheid, want deze finish waarbij het vijf kilometer rechtdoor was, maakt het er niet gemakkelijker op wanneer je op jezelf bent aangewezen.”

Alexander Kristoff weigerde zich aan de Azurenkust al meteen te bestempelen als een klant voor het groen van de Champs-Elysées? “Ja en neen. In het verleden eindigde ik al twee keer tweede achter de achtvoudige winnaar Peter Sagan, maar eigenlijk was er zowel in 2014 en in 2018 niet echt een duel met hem. Er zat een ‘grote oceaan’ van punten tussen Peter en ik. Toch ben ik van plan om mee te doen in de tussenspurten. Niet dat ik resoluut voor het groen ga, maar je moet nu eenmaal sprintersbenen onderhouden. Anders zijn die benen na een week in de bergen te hebben gekoerst, niet meer dezelfde. Dit is door het coronavirus en het latere tijdstip een speciale Tour. Je zult me hier en daar zien sprinten. Je weet maar nooit hoe het loopt, maar deze Tour kan na vandaag voor mij niet meer stuk”, besloot Kristoff na toch al zijn 80ste(!) overwinning als prof.

 

 ©  BELGA

Nu in het nieuws