‘Reddingsschip Banksy’ krijgt hulp van Italiaanse kustwacht

Het schip dat de Britse straatkunstenaar Banksy heeft gesponsord en beschilderd om migranten te redden, heeft zaterdag om hulp gevraagd. Het schip zat overvol en kon op eigen houtje niet meer aan land geraken. De Italiaanse kustwacht reageerde uiteindelijk op de oproep.

De kustwacht bracht zaterdag uiteindelijk 49 migranten van de Louise Michel, het door Banksy gefinancierde reddingsschip, naar Lampedusa. Het ging om opvarenden die als het meest kwetsbaar gezien werden. De andere passagiers van het schip, dat op de dool was geraakt, konden zaterdagavond aan boord gaan van de ngo-boot Sea-Watch 4, die nu zowat 350 mensen aan boord heeft en een haven zoekt om te ontschepen.

Op het Zuid-Italiaanse eiland Lampedusa zijn in de nacht van zaterdag op zondag in totaal ongeveer 450 migranten neergestreken. Dat heeft het Italiaanse persbureau Ansa bericht. Hun boot riskeerde averij op te lopen vanwege de hevige wind en werd geëscorteerd door de Italiaanse kustwacht en politie.

Eenmaal aan land, ondergingen de migranten eerst een temperatuurcontrole. Daarna werden ze naar het opvangcentrum gebracht. Sowieso zit het eiland, met ongeveer 1.500 personen, al overvol. Sinds vrijdag kwam ook al een dertigtal kleine boten, voor het merendeel vertrokken van de Tunesische kust, op Lampedusa aan, goed voor ongeveer 500 migranten.

bekijk ook

Banksy doet het weer: vermomd als schoonmaker neemt hij metro onder handen

Ook Banksy werkt van thuis, maar daar is niet iedereen blij mee: “Mijn vrouw heeft er een hekel aan”

(fc)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten