Philippe Gilbert hoopt ondanks gebroken knieschijf nog op de Vlaamse klassiekers

Foto: EPA-EFE

Net als twee jaar geleden ligt Philippe Gilbert uit de Tour met een gebroken knieschijf. Renner en ploeg kennen nog geen revalidatietermijn, maar denken dat de Vlaamse klassiekers in oktober haalbaar zijn. “Ik kom even sterk terug.”

Philippe Gilbert is één van de zwaarste slachtoffers geworden van een ongezien hectische eerste etappe in de Tour. Voortdurend gingen renners tegen de grond op een parcours dat bijzonder glad was omdat het uitgerekend zaterdag voor het eerst in maanden regende in Nice.

Gilbert raakte betrokken in een grote valpartij, op meer dan zestig kilometer van de streep. “Vijftien renners voor mij vielen”, zo gaf hij. “Ik kon er een aantal ontwijken, maar ging uiteindelijk over mijn fiets. Ik viel recht op mijn knie.”

Het was na afloop van de rit moeilijk om een juiste diagnose te stellen. Er zat bloed in de weg en lang was er twijfel of de breuklijn op de knieschijf van Gilbert oud of nieuw was. Twee jaar geleden brak hij ook al zijn linker knieschijf toen hij in de Tour in de afdaling van de Portet d’Aspet het ravijn in dook. “Het is hetzelfde bot, op dezelfde plaats”, zo gaf hij gisteren aan.

In 2018 was Gilbert tweeënhalve maand buiten strijd. Nu is hij net als ploegdokter Jens De Decker optimistisch dat de revalidatie minder lang zal duren. De breuk is niet verplaatst en er zijn ook geen pezen of ligamenten geraakt. “De Waalse klassiekers komen er snel aan, maar ik geloof nog in de Vlaamse klassiekers”, aldus Gilbert. “Ik kom even sterk terug.”

De Vlaamse klassiekers beginnen dit seizoen op 11 oktober met Gent-Wevelgem en eindigen op 25 oktober met Parijs-Roubaix.

AANGERADEN