Hoera, corona geeft een halve meter toe! Bestel nu uw tickets


 

 © fotomontage Klaas Vandromme

GENT -

Kijk eens aan! Ook de muziekcafés schudden het juk van corona voorzichtig van zich af. De Loge, Missy Sippy: weliswaar met een beperkt publiek en om het voor artiest en cafébaas rendabel te maken wordt achteraf ‘rondgaan met den hoed’ weer een normaal verschijnsel. En geef toe, het heeft ook voordelen: iedereen netjes op zijn plaats, zitten en doen waarvoor je gekomen bent: luisteren en kijken naar een muzikant. En geen zatte grote slungels die het zicht belemmeren. Tweede vaststelling: concerten verkopen snel uit. Gevolg van de schaarste natuurlijk. OdeGand: uitverkocht. De DOKconcerten van Democrazy: eind vorige week waren er al 9 van de 14 uitverkocht. U weet wat te doen. En vergeet niet: ook Jazz in ’t Park komt er aan! En de Bijloke houdt een openingsweekend om te tonen en te laten horen hoe de oudste concertzaal van Gent er uit ziet en klinkt. Ook daar zijn een aantal concerten al uitverkocht.

 

Bruno Deneckere opent concertreeks

Woensdag 2 september, 20 uur, De Loge, Annonciadenstraat.

Ja, hij is met een nieuwe plaat bezig en wanneer die uitkomt is nog niet duidelijk. We hebben Bruno ondertussen wellicht zo’n 75 keer gehoord en gezien, maar toch blijft er altijd dat verlangen om erbij te zijn. Johan Heldenbergh noemde hem ooit de Bruce Springsteen van Vlaanderen, en er waren er denk ik ook die hem met Dylan vergeleken. Maar soit, Bruno is Bruno en bij Bruce en Springsteen zaten we nooit in een gezellige Gents café op een stoel naar hun muziek te luisteren. Een concert met coronaregels: inschrijven, 5 euro, maar daar krijg je drankbonnen voor. En hou geld klaar om in den hoed te gooien, want zo’n hoed heeft geen wifi-signaal om contactloos te betalen. Ingooien die munten of papiergeld!

Reserveer hier.

Derek & Renaud en Guy Verlinde & Olivier Vander Bauwede

Woensdag 2 en donderdag 3 september, Missy Sippy, Klein Turkije

Kroegbazin Marie Follebout kreeg tijdens de voorbije maanden heel veel tijd om zich bezig te houden met het belangrijkste wat er in het leven is: haar boreling opvoeden. Maar die doet het ondertussen zo flink dat ze nu wel weer aan een concertlijstje kan beginnen. Deze week alvast twee concerten in de blues- en rootsclub in Klein Turkije: op woensdag het duo Derek&Renaud, die elkaar de voorbije jaren vonden voor twee muzikale projecten: ééntje waarbij ze poëzie van ondermeer Jotie ’t Hooft verklanken, en een tweede waar ze zich laten inspireren door schilderijen van ondermeer Borremans. Dat is voor woensdag. Op donderdag staat Guy Verlinde, zeg maar huismuzikant en programmator in de Missy Sippy op het podium. De man maakte de voorbije 11 jaar een dozijn platen, en laat zich nu begeleiden door de jonge Oliver Vander Bauwede. Die speelt mondharmonica en ging in de leer bij Steven De bruyn. Garantie voor kwaliteit dus. Ook hier: coronamaatregelen, bepekte plaatsen, zittend, niet te luid, vrije bijdrage en reserveren via info@missy-sippy.be Meer info.

Met de familie naar Dag Jan _ Het kleine rijk van Jan Van Eyck

Doorlopend tot juni 2021. Huis Van Kina, Sint-Pietersplein.

Door de coronacrisis werd de grote overzichtstentoonstelling van Jan Van Eyck vroegtijdig gesloten in MSK. De originele werken zijn ondertussen vertrokken maar in De wereld van Kina kan je nu een twintigtal haarfijne replica’s bekijken in de expo ‘Dag Jan – Het kleine rijk van Jan Van Eyck’.

Het gaat wel om replica’s, maar in hoge kwaliteit en op werkelijke grootte, waardoor bezoekers die de tentoonstelling in het MSK gemist hebben, hier wel nog van dichtbij de werken kunnen bekijken.

De tentoonstelling is ook en vooral heel educatief ingevuld en legt heel veel linken naar de jongerencultuur: graffiti, skateboarden. Klik hier.

’s Avonds naar S.M.A.K en MSK

Donderdag 3 september, 19 u, Jan Hoetplein

Niet meteen echt een museumnacht, maar S.M.A.K en MSK zijn elke eerste donderdag van de maand laat open. In juli en augustus was dat niet het geval, maar op donderdag 3 september kan u er tot 22 uur rondlopen. En niet zomaar: men kan inschrijven voor een gegidste trage rondleiding (vanaf 19 uur) om zo het werk van ondermeer Kris Martin beter te leren kennen. Om 20 uur organiseert Citadellic Jazz er een concert. Details en inschrijven via deze link

Jazz in ’t park wordt Jazz in de tuin van Sint-Pietersabdij

Van donderdag 3 tot en met zondag 6 september.

Het mag niet eentonig worden, maar ook hier moeten we het herhalen. Wil u er bij zijn? Bestel dan tickets. De drie concerten van zaterdag zijn alle drie uitverkocht, en ook op donderdag, vrijdag en zondag prijkt bij bepaalde concerten al het bordje UITVERKOCHT. Lara Rosseel is nog niet uitverkocht en we bevelen u die graag aan. U zal er geen spijt van krijgen. Klikken, kijken en kiezen is ons advies

Baracita ontvangt Arne Sierens, Derek, Ronny Verbiest en Yves Meersschaert

Vrijdag 4 september (Sierens) en zondag 6 september (Verbiest/Derek/Meersschaert)

Wie het cultuurlandschap een beetje volgt weet dat Baracita, een initiatief van Stefaan De Winter van Die Verdammte Spielerei, veel meer is dan alleen maar een zomerbar die tijdens de Gentse Feesten zou open zijn. Nee, Baracita loopt nog door tot een eind in september en biedt in de zalen van het ICC een podium voor artiesten van allerlei slag. Deze week komt theatermaker Arne Sierens langs. Sierens geeft onder de titel Cinema Sierens een lezing, gelardeerd met filmfragmenten. Sierens is naast theatermaker ook een enorme filmliefhebber en geeft diverse themalezingen over films: dat kan gaan over cafés in films, fietsen in films, noem maar op. Op Baracita gaat hij in première met een nieuw thema: hij legt de geschiedenis van Vlaanderen uit aan de hand van fragmenten uit binnen- en buitenlandse films.

Zondag 6 september palmen Rony Verbiest, Derek en Yves Meersschaert het podium in. Derek speelde al vaker met één van de twee andere samen, nu zijn ze een trio en brengen ze een hoofdzakelijk Franstalig repertoire, deels uit het oeuvre van Derek zelf maar evenzeer klassiekers van Place Musette…waarbij ze nummers van o.a. Brel, Dassin, Dalida, Brassens, Adamo… een geheel eigen draai geven. Ticketinfo via Uitbureau.

Borokov Borokov en Willy Organ onder de DOKloods: UITVERKOCHT

Vrijdag 4 september, DOK, Voorhavenlaan

Zoals gewaarschuwd en bewaarheid: concerten zijn nog schaars, het aantal toeschouwers beperkt, dus moet je niet te lang dralen om tickets te bestellen. Dat mochten ze bij Democrazy ondervinden: negen van de veertien aangekondigde concerten tussen eind augustus en begin oktober zijn nu al uitverkocht. Ook dit concert hing tijdens het tikken van dit stukje het bordje SOLD OUT uit. U kan maar beter naar de site van Democrazy gaan om te zien voor welk concert er de komende weken wel nog tickets zijn. Met een beetje geluk kan u nog naar Naima Joris op zondag 13 september. Niet aarzelen. Klik hier.

De Centrale start ticketverkoop

Cultureel Centrum De Centrale staat er om bekend om muziek uit de hele wereld te programmeren. Daar komt geen wezenlijke verandering in, al wordt ook de centrale geconfronteerd met verplaatsingen en annexaties van concerten. De centrale heeft ook een wereldmuziekschool, waar opleidingen in wereldmuziek gegeven worden. Ondertussen lopen ook de canopy sessions, de intieme concerten op het terras van ENTR, tegenover de Centrale, door. Ook hier zijn er al een aantal, waaronder dat van komende dinsdag, uitverkocht. Eén goede raad: klik door naar de website van De Centrale voor up-to-date informatie.

Bijloke Binnenstebuiten

Zaterdag 5 en zondag 6 september

De concertzaal van de Bijloke bleef een hele tijd ongebruikt. Niet enkel door corona, maar vooral door verbouwingswerken. Niet dat de programmatie daardoor stilviel: de zomerprogrammatie die Muziekcentrum De Bijloke samen met Muziektheater LOD opzette loopt nog door tot half september. Zo kan u op 1 september nog in open lucht gaan lunchen terwijl Astrid Stockman musiceert.

Maar zaterdag en zondag gooit de Bijloke de deuren van de vernieuwde concertzaal open, met ondermeer de uitvoering van Porgy & Bess door het Symfonieorkest Vlaanderen. Helaas ook dit is al uitverkocht, net als twee van de drie andere concerten. Voor het concert van B.O.X en DezMona zijn wel nog tickets beschikbaar.

Samenstelling: An Rosiers, Klaas Vandromme, Rudy Tollenaere

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent