Japanse regeringspartij kiest midden september opvolger voor premier Abe

Shinzo Abe ©  AFP

De Japanse regeringspartij LDP houdt volgens lokale media waarschijnlijk op 14 september een interne verkiezing om de opvolger van huidig premier Shinzo Abe aan te duiden. Die liet eind vorige week weten op te stappen door gezondheidsproblemen, maar blijft op post tot er een nieuwe premier is.

jvhBron: BELGA

De partij van Abe moet een nieuwe leider kiezen die de resterende ambtstermijn van de premier kan uitzitten. De opvolger van Abe krijgt een aantal complexe dossiers op zijn of haar bord, zoals de coronacrisis, de economische problemen en de bekoelde relaties tussen bondgenoot de Verenigde Staten en China.

Meerdere politici lijken kans te maken om de premier op te volgen, maar vooral voormalig minister van Defensie Shigeru Ishibu scoort goed in de peilingen. Hij zou populair zijn onder de bevolking, terwijl kabinetsmedewerker Yoshihide Suga naar verluidt de steun heeft van de partijtop.

De nieuwe premier kan nog ongeveer een jaar regeren voordat nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden. De LDP houdt later nog een bijeenkomst om de datum van de verkiezing van de opvolger officieel vast te leggen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten