Staking bij Aldi in Oost-Vlaanderen: verschillende vestigingen gesloten

 

 ©  BELGA

Bij Aldi in Oost-Vlaanderen is maandag een staking losgebarsten in verschillende winkels. De vakbonden hekelen de hoge werkdruk en het niet verlengen van de maaltijdtoeslag. Minstens 35 filialen van de supermarktketen bleven gesloten, bevestigt de woordvoerder van Aldi.

Pascal Dendooven, mtm, evdgBron: Eigen berichtgeving, Belga

Volgens Jan De Weghe, vakbondssecretaris van de handel voor de socialistische bediendebond BBTK, is er sprake van een malaise in het district Erpe-Mere van Aldi. Aldi is opgedeeld in lokale hoofdzetels die telkens een aantal winkels aansturen. Erpe-Mere is één van de zeven takken.

Hoge werkdruk

De werknemers van een aantal winkels van Aldi hebben het werk neergelegd vanwege de hoge werkdruk en het niet verlengen van de ‘financiële corona-maatregelen’. Dat hield onder meer een toeslag onder vorm van hogere maaltijdcheques niet wordt verdergezet. Dat ligt bij het personeel moeilijk want omwille van corona zijn meer Belgen in eigen land gebleven waardoor ze een zomer gehad hebben met aanzienlijk meer werkdruk dan in andere zomers. De Socialistische vakbond hekelt naast de hoge werkdruk ook de werkorganisatie.

Vooral de winkelmanagers zijn boos, zegt Philipe De Pandelaere van vakbond ACV. “Ze moeten zeer lange dagen werken en zijn bijna 12 uur per dag in hun filiaal. De directie wil het statuut van de winkelmanagers maar eind oktober bespreken, maar ze eisen dat de nationale onderhandelaar voor Aldi op korte termijn samenkomt met de vakbonden om te onderhandelen.”

Bij Aldi zegt woordvoerder Dieter Snoeckte dat Aldi hoopt zo snel mogelijk het conflict te kunnen oplossen. “We gaan nu niet ingaan op details, want we willen de gesprekken alle kansen geven.” En ook: “We verontschuldigen ons bij de klanten en doen al het nodige om de problemen op te lossen. Over de eisen van de werknemers kunnen we geen details geven.”

Duidelijk signaal

Er zouden maandag minstens 35 filialen van de supermarktketen gesloten zijn. Het gaat onder meer om deze winkels: Assenede, Aalst (twee filialen), Affligem, Brakel, Destelbergen, Denderleeuw, Drongen, Deinze, Eeklo, Eke, Erpe-Mere, Evergem, Hamme, Herzele, Haaltert, Ledeberg, Lokeren (twee filialen), Mariakerke, Merelbeke, Nevele, Oudenaarde, Seine, Sint-Niklaas, Ternat, Wachtebeke, Wondelgem, Zomergem, Zelzate, Zele, Zwalm, Zottegem.

De winkels die gesloten bleven door de stakingsactie, zullen vermoedelijk op dinsdag opnieuw opengaan. Dat stellen de vakbonden, die op korte termijn onderhandelingen starten met de directie van Aldi. “We hebben een duidelijk signaal gegeven”, zegt De Pandelaere. “De nationale onderhandelaars van Aldi zijn momenteel met de vakbonden een datum aan het prikken voor gesprekken, waarschijnlijk ergens half september. De directie wou eerder maar eind oktober samenzitten, maar we hebben gezorgd voor schot in de zaak. Vermoedelijk zullen alle winkels dinsdag opnieuw open zijn.”

LEES OOK

Nu in het nieuws