Wereldbank: “Schade van explosie in Beiroet kan oplopen tot 8 miljard dollar”

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

De explosie in de haven van Beiroet begin deze maand heeft voor 6,7 tot 8,1 miljard dollar schade aangericht. Dat blijkt uit een rapport van de Wereldbank. Libanon heeft dringend 605 à 760 miljoen dollar nodig om het herstel aan te vatten, klinkt het.

De explosie van 4 augustus veroorzaakte materiële schade in de orde van 3,8 à 4,6 miljard dollar, terwijl de economische schade oploopt tot 2,9 à 3,5 miljard dollar. Dat laatste heeft te maken met een productiedaling in verschillende sectoren, staat te lezen in het rapport “Rapide damage and needs assessment”, dat opgesteld werd in samenwerking met de Verenigde Naties en de Europese Unie.

De Wereldbank becijferde dat de Libanon tegen het einde van dit jaar nood heeft aan 605 à 760 miljoen dollar om de herstelwerken te starten. In 2021 zou dat 1,18 à 1,46 miljard dollar zijn. De zwaarst getroffen sectoren zijn huisvesting, transport en cultureel erfgoed. De transportsector zou de meeste financiële hulp nodig hebben, gevolgd door cultuur en huisvesting.

Bij de ontploffing van een grote voorraad ammoniumnitraat vielen 188 doden en meer dan 6.500 gewonden. Zeven mensen zijn nog vermist.

Door jvh
AANGERADEN