Gesloten Facebookgroep van politiemensen “zet aan tot racisme en geweld”, federale politie start tuchtonderzoek

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: RR

De federale politie start een tuchtonderzoek als er politiemensen racistische uitspraken hebben gedaan. Dat zegt de persdienst van de federale politie maandagmiddag in reactie op een bericht op nieuwswebsite Apache. In het bericht werd melding gemaakt van een besloten Facebookgroep waarin politiemensen racistische taal gebruiken en geweld verheerlijken.

Nieuwswebsite Apache kreeg korte tijd toegang tot de groep ‘Thin Blue Line Belgium’ en deed een analyse van berichten die in augustus werden gepost. In de Facebookgroep werden in augustus vooral berichten gedeeld en becommentarieerd over rellen en arrestaties in binnen- en buitenland. De posts op de Facebookpagina worden doorgaans druk becommentarieerd of er ontspinnen zich discussies onder de leden, schrijft Apache. Het blijft in een deel van de commentaren duidelijk niet bij kwetsend, schokkend of verontrustend taalgebruik. Niet zelden worden jongeren met migratieachtergrond duidelijk en herhaaldelijk beschreven als ‘addergebroed’, ‘ratten’ of ‘ongedierte’, luidt het.

Arrestatietips

In een aantal gevallen wordt het geweld verheerlijkt of aangemoedigd. Er worden ook arrestatietips uitgewisseld die niet in de boekjes voorkomen. Zo raadt iemand aan om arrestanten die in een politievoertuig worden ondergebracht een duw te geven zodat die persoon “met de kop tegen de carrosserie kletst”. Met betrekking tot de onrust op het Antwerpse strand van Sint-Anneke klinkt het “‘t Scheld indrijven, het recht in eigen handen nemen”. Ook de gebruikte ‘keelgreep’ wordt goedgekeurd.

De redactie van Apache stelde ook vast dat medegebruikers amper reageren op het racistisch taalgebruik en de oproepen tot geweld en dat ook de moderator van de pagina geen actieve rol lijkt te spelen.

Tuchtonderzoek

De federale politie moet nog onderzoeken of er ook leden van de federale politie lid zijn van de Facebookgroep. “We moeten die eerst identificeren”, zegt een woordvoerder maandagmiddag. “Puur lid zijn van een Facebookgroep druist niet in tegen onze deontologische code. Als er leden van de federale politie racistische uitspraken hebben gedaan, openen we een tuchtonderzoek. De basis is onze deontologische code, die is 24 uur op 24, 7 dagen op 7 geldig, ook op sociale media.”

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia zegt aan de nieuwswebsite bezorgd te zijn “dat politiemensen op die manier uitlatingen doen op sociale media, net omdat het aantoont hoe men kijkt naar mensen uit bepaalde bevolkingsgroepen”. Maar een inhoudelijke beoordeling van de uitspraken die verschenen op “Thin Blue Line Belgium” kan Unia naar eigen zeggen niet doen, aangezien het de Facebookpagina niet zelf onderzocht.

Door jvh
AANGERADEN