REACTIES. Caleb Ewan “bewijst” dat hij topsprinter is, Edward Theuns vloekt op het “vele verkeer” in de massaspurt

Foto: BELGA

Caleb Ewan snelde maandag naar de zege in de derde rit van de Ronde van Frankrijk. Een welgekomen opsteker voor Lotto-Soudal.

LEES OOK. Caleb Ewan spurt het snelst in de derde etappe Tour de France in Sisteron, Julian Alaphilippe blijft in het geel

“Het is de voorbije dagen niet leuk geweest voor ons omdat we twee renners verloren hebben”, aldus de Australiër. “Iedereen was gemotiveerd want ze weten: als alles goed verloopt, dan kan ik winnen. Iedereen heeft zijn job gedaan vandaag en zich voor 110 procent gegeven, daardoor hebben we het verlies van onze twee ploegmakkers goedgemaakt. De sprint? Ik zat wat te ver in de laatste kilometer, daardoor liet ik me zakken. Dat gaf me de tijd om de benen te sparen. Ik moest dan wat slalommen, een beetje riskant. Maar ik vond een gaatje langs het dranghek.”

Voor Ewan is het zijn vierde zege in de Tour. “De eersten zijn altijd speciaal, maar de Tour is de grootste wedstrijd ter wereld. Ik ben dus enorm blij met mijn overwinning, het is het bewijs dat die van vorig jaar geen toeval waren. Ik hoop hier nog vaak terug te komen en te winnen. Maar met de sprinters die hier aanwezig zijn, is dat altijd moeilijk.”

REACTIES. Caleb Ewan “bewijst” dat hij topsprinter is, Edward Theuns vloekt op het “vele verkeer” in de massaspurt
Foto: Photo News

“Geen moeilijke sprinter”

Voor Lotto Soudal is de zege van Caleb Ewan een opsteker na de moeilijke Tour-start en het verlies van kopmannen Gilbert en Degenkolb. Maar die andere kopman – met lead-out De Buyst – maakte het meteen goed.

“Het is niet moeilijk om voor een sprinter als Ewan te werken”, zegt De Buyst. “Je moet hem gewoon vooraan houden en dan maakt hij het wel af. Toen ik zeshonderd meter voor de streep op kop zat, zag ik dat hij niet in mijn wiel zat. Maar het was een goede keuze van hem om van achteruit te komen, want er stond echt veel wind op kop.”

Bij Lotto halen ze nu opgelucht adem. “Er is de afgelopen dag veel gezegd en geschreven over ons”, zegt De Buyst. “Maar we wisten dat we niet moeten panikeren, want we hebben nog steeds de snelste man op twee wielen in onze ploeg. En kijk, rit drie en we hebben al een overwinning op zak.”

REACTIES. Caleb Ewan “bewijst” dat hij topsprinter is, Edward Theuns vloekt op het “vele verkeer” in de massaspurt
Foto: EPA-EFE

“Veel verkeer”

Edward Theuns snelde naar een verdienstelijke zesde plek. “Er was veel verkeer”, lachte de renner van Trek-Segafredo.

“We kregen onze trein niet echt op de rails want er was veel geharrewar. Ik vind dat ik een goeie sprint gereden heb, maar ik moest van ver komen. Jammer wel, want met de benen die ik vandaag had voel ik dat ik had kunnen meedoen voor de ritzege. Het was gewoon een heel hectische sprint. De aankomst hier lag me wel, ik voelde me goed en de rit was niet lastig. We hebben het geprobeerd, maar door het vele verkeer kon ik weinig gebruikmaken van Jasper (Stuyven, red.) en Mads (Pedersen, red.). We blijven doordoen. Dat het hier smal was? Klopt, maar we hadden de rit hier verkend dus ik kende de aankomst. Maar met een Tourpeloton is het altijd wat kamikazewerk.”

LEES OOK (N+). “Eindelijk rust bij Lotto-Soudal, Caleb Ewan redt het gezicht van een heel team”

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN