Celebrities schieten Adele te hulp na kritiek op foto: “Veel respect dat ze het internet kapot kreeg”

 ©  Instagram Adele

De Britse zangeres Adele (32) ligt onder vuur voor een foto waarop ze een bikini met de Jamaicaanse vlag draagt. “Culture diefstal”, toeteren critici op het internet. Maar nu komen enkele beroemdheden Adele te hulp.

jvh

Op Instagram dacht Adele terug aan het jaarlijkse carnaval in Notting Hill – dat normaal rond deze tijd moest plaatsvinden – met een foto van zichzelf in een bikini met de Jamaicaanse vlag op, en een kapsel opgedraaid in dotjes. Het is die look – en vooral de haardracht – die velen in het verkeerde keelgat schiet. De zogenoemde bantoe-knotjes zijn eigen aan volkeren in Centraal- en zuidelijk Afrika. Adele wordt nu beschuldigd van culturele toe-eigening. Daarbij worden elementen uit een bepaalde cultuur overgenomen door een andere. “Hoe durft ze in deze tijd denken dat dit oké is”, staat onder meer te lezen in de reacties. “Dit markeert officieel alle blanke topvrouwen in de pop als problematisch. Ik haat het om het te zien”, schrijft nog iemand.

LEES OOK. Waarom zangeres Adele beschuldigd wordt van culturele diefstal: “We zullen steeds vaker zulke discussies krijgen” (+)

Maar anderen komen nu ter verdediging van Adele. Ze wijzen erop dat de zangeres is opgegroeid in de multiculturele Londense wijk Tottenham, waar zwarte cultuur al decennia een grote rol speelt. Onder hen ook de DJ Ace en de zangeres Alexandra Burke. Die laatste zei dinsdagochtend op de Britse radio dat ze het een prachtige foto vond. “Het kan me niet schelen wat mensen zeggen. Ze draagt de vlag en ze draagt die goed. Veel respect voor Adele dat ze het internet kapot kreeg. Laat haar van het leven genieten. We houden van haar.” Ook supermodel Naomi Campbell, wier moeder geboren werd in Jamaica, reageerde positief op de foto van Adele. En Hollywoodactrice Zoë Saldana schreef: “Meid, je ziet eruit alsof je er thuishoort!”

Aangeboden door onze partners

Lees ook