Meterslange kade in Amsterdam ingestort

Bron © Belga, Reuters

In de binnenstad van de Grimburgwal in Amsterdam is dinsdagmiddag een deel van een kade ingestort. Het was een poosje onduidelijk waarom een vijftiental meter van de kademuur instortte, maar nu wordt vermoed dat een zinkgat de oorzaak was. Niemand raakte gewond toen de kade, die grenst aan een gebouw van de Universiteit van Amsterdam, naar beneden kwam.

Volgens de universiteit is het gebouw dinsdag aan het begin van de middag onmiddellijk ontruimd en heeft iedereen veilig het pand verlaten. Vanwege de coronamaatregelen was slechts een klein aantal mensen in het pand aanwezig.

De gemeente onderzoekt hoe het zinkgat, waarbij een lege ruimte ontstaat onder de grond waardoor die instort, kon ontstaan. Een rampenteam is ter plekke om de situatie te beoordelen en te stabiliseren, aldus Sharon Dijksma, woordvoerder van het Amsterdamse stadsbestuur.

Verwaarlozing

In de Nederlandse hoofdstad verkeren tientallen kilometers kademuur in slechte staat door jarenlange verwaarlozing. Vooral in de historische binnenstad zijn er veel kwetsbare kades, die vaak meer dan honderd jaar oud zijn en nu veel zwaarder worden belast dan waar ze destijds voor ontworpen zijn.

Afgelopen jaren stortten verschillende keren kademuren in of trad er verzakking op. De gemeente is verantwoordelijk voor de veiligheid en het onderhoud van in totaal 600 kilometer aan kades en oevers en heeft begin vorig jaar miljoenen uitgetrokken voor het herstel.

Volgens de woordvoerder zijn die herstelwerkzaamheden al begonnen en zijn daar waar nodig voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo heeft de gemeente op de meest kwetsbare plekken noodconstructies aangebracht, zoals steunmuren, en zijn parkeerplekken voor auto’s weggehaald.

Door pjv
AANGERADEN