Kunnen we Franse favoriet al schrappen voor eindzege in de Tour de France? Elke dag drie uur op verzorgingstafel

Thibaut Pinot moet dagelijks behandeld worden aan de rug  ©  BELGA

De Tour de France is nog maar aan de vijfde etappe toe vandaag. Ook het wapengekletter in het hooggebergte tussen de klassementsrenners moet nog volledig losbarsten. Toch lijkt het voor Thibaut Pinot andermaal een lange tocht te worden richting Parijs: de Franse hoop op het podium ligt elke dag noodgedwongen drie uur op de massagetafel.

Joost Marynissen

“Het was een zware val, met een zeer hoge snelheid, die nog veel ernstigere gevolgen had kunnen hebben”, benadrukt Jacky Maillot, ploegdokter van het zwaar gehavende Groupama-FDJ-team. “Maar we zijn redelijk optimistisch voor het vervolg van deze Tour.”

Ook manager Marc Madiot hield even zijn hart vast toen Pinot over de finish kwam. “Hij was geïrriteerd en had er eventjes helemaal genoeg van, maar ik denk dat alles wel goed komt. Hij is niet de enige die gevallen is. Ik hoop dat iedereen er goed uit komt.”

Geslaagde eerste test: “Hier had ik altijd voor getekend”

De drievoudige etappewinnaar in de Ronde van Frankrijk kon wel op clementie van de jury rekenen. Omdat die besloten had om de tijden op te nemen op drie kilometer van de finish, heeft hij nog geen schade opgelopen in het klassement. Pinot staat veertiende in het klassement, tussen alle favorieten op 17 seconden van leider Julian Allaphilippe.

Gisteren in Orcières klom Pinot met de besten mee naar omhoog. Hij kwam als achtste over de meet na de snelle, maar niet zo lastige slotklim. “Het was belangrijk om in dit elitegroepje toe te komen”, reageerde Pinot opgelucht. “Als je mij dit gisteren of eergisteren had voorgelegd, tekende ik meteen. Na mijn val had ik twee dagen heel veel last van de rug. Nu gaat het al een pak beter.”

Dat hij daarvoor dagelijks drie uur op de verzorgingstafel behandeld moet worden, neemt Pinot er maar bij. Manager Madiot hoopt dat zijn poulain dit kan doortrekken tot het hooggebergte. Het is nog koffiedik kijken hoe de klimmer reageert op de langere cols. “Het is altijd aanpassen, die opeenvolging van klimmetjes. We zien wel wat dat geeft. Voor we ons beginnen bezighouden met tijd terug te pakken, moeten we vermijden dat we tijd verliezen.”

LEES OOK. Tour de France 2020. Etappe 5 (Gap- Privas): opnieuw iets voor sprinters, met Wout van Aert in vrije rol?

 ©  Pool via REUTERS

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten