UCI hakt knoop door: WK wielrennen vindt plaats in Imola

Foto: BELGA

De Internationale Wielerunie UCI heeft de knoop doorgehakt: het WK wielrennen vindt van 24 tot 27 september plaats op en rond het racecircuit van Imola in Italië. De Franse regio Haute- Saône, dat met een aankomst op La Planche des Belles Filles pronkte, bijt op die manier in het zand.

Het WK zou oorspronkelijk in Zwitserland plaatsvinden, maar werd afgelast nadat de Zwitserse Bondsraad medio augustus besliste een bovengrens van duizend aanwezigen aan te houden voor grote evenementen.

De Franse wielerbond (FFC) diende daarop een officiële aanvraag in bij het departement Haute-Saône – met een mogelijke aankomst op de beroemde berg La Planche des Belles Filles - voor de week tussen 20 en 27 september. Ook de Italianen roerden zich en stelden het racecircuit van Imola voor, gelegen tegen de achtergrond van de heuvels van Emilia-Romagna.

Nog steeds een WK voor klimmers

De UCI verkoos deze Noord-Italiaanse regio nu boven de Franse kandidatuur. Het voordeel van Imola is dat het racecircuit een locatie is met een prima infrastructuur, die bovendien makkelijk kan afgesloten worden voor het grote publiek. Een belangrijke voorwaarde in coronatijden.

Ook de regio is geschikt om het karakter van het WK te behouden: net als in het oorspronkelijke plan in Zwitserland zal er flink wat geklommen moeten worden. Bij de mannen telt het parcours 259.2 kilometer met een totaal van bijna 5000 hoogtemeters. Ook de vrouwen zullen 2750 hoogtemeters moeten overwinnen in hun wedstrijd van 144 kilometer. In een lokale ronde van 28,8 kilometer worden twee lastige klimmen opgenomen, goed voor 3 kilometer in totaal met een gemiddeld stijgingspercentage van 10 procent en stukken die oplopen tot 14 procent.

Op donderdag en vrijdag worden de tijdritten bij de elite vrouwen en mannen betwist. Wie het snelst een parcours van 32 kilometer aflegt, mag zich de nieuwe wereldkampioen tegen de klok noemen. Het tijdritparcours is zo goed als vlak.

Op zaterdag en zondag zoeken we opvolgers voor Annemiek van Vleuten en Mads Pedersen. Er zullen geen wereldkampioenschappen bij de jeugdcategorieën plaatsvinden eind september.

UCI hakt knoop door: WK wielrennen vindt plaats in Imola
Annemiek van Vleuten vindt met het zware parcours een WK op haar maat Foto: BELGA

“Symbolisch WK voor Italië”

Imola krijgt zo voor de tweede keer een wereldkampioenschap toegewezen. In 1968 zette Vittorio Adorni, een ploegmaat van Eddy Merckx bij Faema, alle favorieten een hak. Herman Vanspringel moest tevreden zijn met het zilver op bijna 10 minuten, Michele Dancelli pakte het brons.

UCI-voorzitter David Lappartient is tevreden dat het WK nu terugkeert naar het racecircuit en de omgeving van Emilia-Romagna. “Ik wil het organisatiecomité in Imola proficiat wensen voor de uitstekende kwaliteit van hun bid, en dat op zo’n korte tijd”, verklaart Lappartient. “Ik wil ook de andere drie kandidaten Peccioli (Italië), Alba Adriatica (Italië) en Haute-Saône (Frankrijk) bedanken, ook hun bids waren sterk. Het was geen gemakkelijke keuze. Maar dit toont aan dat het WK zelfs in deze moeilijke periode erg aantrekkelijk is voor steden en hun regio’s.”

“De toekenning aan Italië is van grote symbolische waarde voor de UCI. Het houden van het WK in een land dat enorm heeft geleden onder de COVID-19-pandemie, maar deze effectief en moedig wist aan te pakken, zal een teken zijn van een terugkeer naar het normale in een regio waar de gezondheidssituatie nu onder controle is.”

Door jmg, wvo
AANGERADEN