Alaphilippe verliest gele trui na straf voor aanpakken drinkbus: Lefevere pleit schuldig, Steels legt uit wat er precies misliep

 ©  PRESSE SPORTS

Adam Yates neemt de leiderstrui over van Julian Alpahilippe na de vijfde Tourrit. De Fransman kwam aan in dezelfde tijd maar kreeg twintig seconden straftijd omdat hij een drinkbus aannam waar niet mocht.

Werner Bourlez, Vincent Van Genechten

“Tja, het is zo zeker?”, reageerde Alaphilippe nogal laconiek. “Als de jury dat beslist kan ik er niks aan doen. Ik wist totaal niet dat ik een fout maakte. Ik zag iemand van de ploeg met een drinkbus en nam die aan. Als ik morgen opsta, dan zijn we dat vergeten hé.”

Wil hij die gele trui terugpakken? “Dat zullen we wel zien.”

 ©  Photo News

Lefevere: “Julian verdient het niet de gele trui op deze manier te verliezen”

“Julian verdient het niet om op deze manier zijn trui te verliezen, maar het reglement is hetzelfde voor iedereen”, verklaarde Patrick Lefevere, de ploeg manager van Deceuninck - Quick-Step aan de Franse krant Le Parisien.

“Het is heel zuur, maar er is een reglement. En als men die streng toepast op anderen, dan geldt dat ook voor ons. De gele trui heeft geen voorrechten. Iedereen kende het reglement, maar blijkbaar wist iemand bij ons het niet. Koersen wil zeggen dat je de trui kan verliezen door een val, een lekke band of door een mindere conditie, maar hem op zo een domme manier te verliezen... En daarbovenop was die dommigheid gepleegd door iemand van ons. Niemand kan hierover tevreden zijn. Julian verdient het niet om de trui op zo’n manier te verliezen, maar het reglement geldt voor iedereen. Het is ongelooflijk”, stelde Lefevere, die ook nog wat kon relativeren. “Het zal voorbijgaan als een windvlaag en we zullen de hoofden terug kunnen rechten. Het is maar een kleinigheid”.

Dries Devenyns was dan weer niet opgezet met de straf die Alaphilippe kreeg. “Regels zijn regels, maar de UCI wist hoe hard we de afgelopen maanden en de voorbije dagen gewerkt hebben”, aldus de luxeknecht. “Een boete was logischer geweest dan een tijdstraf want je wint geen tijd door een bus aan te nemen langs de kant van de weg.”

“Het is spijtig”, liet ploegleider Tom Steels weten op de Twitter-account van de ploeg. “Zo de gele trui moeten verliezen. We kennen de 20km-regel maar er waren omstandigheden. We moesten door de stad, daarna was er de vlakke aanloop naar de helling. Het was de enige plek waarbij we een bus konden uitreiken. Het is ook een speciale Tour. Iedereen moet voorzichtig zijn met de bubbels en weg blijven van de massa. Maar we maakten een fout, niets aan te doen.”

Volgens Steels was Alaphilippe zwaar teleurgesteld. “Hij deed niets verkeerd want hij won er sportief gezien niets mee door twee keer van een bus te drinken”, aldus de ex-sprinter. “Maar hij was ook blij voor de groene trui van Sam (Bennet, red.) en kwam stap voor stap opnieuw bij zijn positieven. Zo de gele trui verliezen, is moeilijk. Zeker voor Julian, een van de populairste renners.”

 ©  BELGA

Yates: “Zo wil je de trui niet nemen”

Adam Yates is dus de nieuwe leider. “Zo had ik die trui niet willen pakken”, reageerde de Brit van Mitchelton-Scott. “Het is het reglement maar toch. We zullen de trui wel verdedigen. Al zal het donderdag al meteen een moeilijke opgave worden.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten