Avondklok opgeheven in Kenosha, “protest gekalmeerd”

Bron © BELGA

Een Trump-aanhanger raakte lichtgewond tijdens een gevecht met Black Lives Matter-betogers in Kenosha, terwijl Trump de stad bezocht. Foto: AFP

De avondklok die werd ingesteld in de Amerikaanse stad Kenosha wegens de vele ongeregeldheden, is woensdag opgeheven. Dat heeft burgemeester John Antamarian bekendgemaakt. “Na overleg met de politie heb ik besloten dat het niet langer nodig is. De laatste nachten zijn betrekkelijk rustig verlopen. En naar het oordeel van de wetshandhavers is het gepast de avondklok op te heffen.”

Amerikaans president Donald Trump bezocht Kenosha dinsdag. Hij bekeek onder meer een aantal uitgebrande panden en prees de inzet van de politie en de eenheden van de National Guard die hielpen de orde te herstellen. De chaos ontstond na het neerschieten van de zwarte Jacob Blake door een witte politieman. Het slachtoffer kreeg verscheidene kogels in de rug en zal vermoedelijk nooit meer kunnen lopen. Aanvankelijk vreedzame betogingen door sympathisanten van de Black Lives Matter-beweging liepen uit de hand, met vandalisme en botsingen met gewapende Trump-aanhangers. Daarbij werden twee personen doodgeschoten door een 17-jarige Trump-fan.

LEES OOK. Trump kondigt onderzoek aan naar “links geweld”, weigert afstand te nemen van zijn aanhanger die twee betogers doodde

De president repte met geen woord over Blake. Wel beschuldigde hij radicaal links en de Democraten ervan de onrust – die hij “binnenlands terrorisme noemde – te veroorzaken. Zijn Democratische uitdager Joe Biden is donderdag te gast in de stad in Wisconsin en heeft daar onder meer een ontmoeting met de familie van Blake. Het ligt volgens de kenners voor de hand dat hij tegenover het ‘law and order’-verhaal van Trump onder meer diens aanpak van de coronacrisis aan de kaak zal stellen en tevens het racisme en politiegeweld tegen zwarte Amerikanen zal veroordelen.

LEES OOK. Kruitvat VS staat op ontploffen: hoe vreedzame Black Lives Matter-protest is uitgedraaid op straatoorlog (+)

AANGERADEN
Meest recent