Mo Farah en Bashir Abdi over hun werelduurrecordpoging vrijdag: “De vraag is niet of ik Mo kan kloppen, wel hoelang ik hem kan volgen”

Mo Farah (links) en Bashir Abdi Foto: ISOPIX

Gezeten zij-aan-zij zitten ze – nu nog – relax broederlijk naast elkaar in het Koning Boudewijnstadion: Bashir Abdi en Mo Farah. De Belg en de Brit zijn vrienden buiten de piste, vrijdag strijden ze om wie het werelduurrecord zal pakken. Dat staat momenteel op naam van de legendarische Haile Gebreselassie en bedraagt 21,285 kilometer. Farah: “Ik heb de piste gemist, echt waar, ik kijk echt uit naar mijn eerste pistewedstrijd sinds ik koos voor de stratenlopen.” Ook voor Bashir is het een terugkeer, de laatste keer was op de Memorial van 2018. Bashir: “Maar Mo heeft helemaal geen moeite om rondjes te blijven malen op de piste, voor mij was het toch aanpassen mentaal om pakweg zestien kilometer aan een stuk op de piste rondjes te lopen.”

Ze zeggen het niet met zoveel woorden, maar de kans dat het wereldrecord er aangaat, is lang niet ondenkbaar. Bashir is sneller op de marathon dan Farah, de Brit is sneller dan Bashir op de kortere afstanden. Wie de wedstrijd zal winnen? Farah: “Het belangrijkste is de eerste helft van de wedstrijd goed doorkomen, en dan zien we wel wat er gebeurt.” Bashir: “Ik moet eerlijk zijn: we weten allemaal wie Mo is. We hebben samen getraind en Mo was beter. De vraag is niet of ik hem kan kloppen, de vraag is hoelang ik hem kan volgen. Ik zal mezelf honderd procent geven.”

Hij is nog altijd supersnel op het einde.” Farah doet er nog een schepje bovenop. “Ik heb mijn snelheid op de piste niet verloren, integendeel. Ik ben sterker dan vroeger, mijn uitstap naar de marathon heeft mij ook enkel sterker gemaakt.”

Het werelduurrecord wordt afgetrapt vrijdag iets voor 21 uur in het Koning Boudewijnstadion.

Door hjb
  • AANGERADEN