Politie schiet zwarte man dood in Washington

Bron © BELGA

Archiefbeeld: in Washington wordt al geruime tijd actiegevoerd tegen politiegeweld en racisme. Foto: AFP

In de Amerikaanse hoofdstad Washington heeft de politie woensdag een zwarte man gedood. Het nieuwe incident komt er terwijl de Verenigde Staten al maanden massale protesten kennen tegen racisme en politiegeweld.

De agenten reageerden op een oproep dat gewapende mannen in een voertuig zaten, toen ze rond 16 uur lokale tijd (22 uur Belgische tijd) ter plaatse kwamen in het zuidoosten van Washington. “Toen ze het voertuig naderden, is een aantal personen te voet op de vlucht geslagen en een agent heeft daarbij het vuur geopend”, zei het hoofd van de politie van Washington, Peter Newsham, tijdens een persconferentie. Een iemand werd daarbij geraakt en hij werd later in het ziekenhuis dood verklaard.

Wat de precieze aanleiding was voor de agent om het vuur te openen, is niet meteen duidelijk. “We denken dat de verdachte op dat moment een vuurwapen had”, aldus Newsham. De politie trof ter plaatse twee vuurwapens aan.

Volgens de lokale verkozene Trayon White was het slachtoffer “een jonge Afro-Amerikaan”. Hij roept de politie op om de beelden van de bodycams van de agenten vrij te geven.

In de Verenigde Staten wordt onder de noemer van “Black Lives Matter” al maandenlang actiegevoerd tegen racisme en politiegeweld. Twee dagen geleden schoten agenten in Los Angeles nog een zwarte Amerikaan dood nadat ze hem staande probeerden te houden omdat hij met zijn fiets een verkeersovertreding had begaan. Hij zou geprobeerd hebben te vluchten, waarna het tot een schermutseling gekomen zou zijn en de man zou een vuurwapen bij zich gehad hebben. De omstandigheden worden onderzocht.

AANGERADEN
Meest recent