Cate Blanchett wil niet langer actrice maar acteur genoemd worden: “Ik claim de andere kant”

 

 ©  Photo News

Bron: The Guardian

Cate Blanchett (51) zou liever acteur dan actrice genoemd worden. Dat zei ze tijdens het filmfestival van Venetië, waar ze zelf juryvoorzitter is. “Ik ben van de generatie waar het woord actrice bijna altijd in een negatieve zin gebruikt werd. Dus ik claim de andere kant.”

Blanchett is dit jaar juryvoorzitter van de 77ste editie van het prestigieuze filmfestival in Venetië, net in een jaar waar het aantal vrouwelijke regisseurs dat strijdt om de hoofdprijs verviervoudigd is tot acht. “Een positieve vooruitgang”, zei Blanchett in een interview.

Ze is de laatste jaren een prominente rol gaan spelen in de MeToo-beweging en in de strijd voor gendergelijkheid in de filmindustrie. Dat laatste maakte ze ook op het filmfestival in Venetië duidelijk, dat dit jaar plaatsvindt van 2 tot 12 september. Toen een reporter haar vroeg of haar echtgenoot het wel oké vond dat ze was afgereisd naar Italië in tijden van corona, reageerde ze droog: “Ik heb toestemming gekregen van mijn man om te vertrekken, ja. Van mijn kinderen wat minder.”

 

 ©  Photo News

Liever acteur dan actrice

Blanchett vertelde ook dat ze liever acteur dan actrice genoemd wil worden. Aanleiding voor die uitspraak is de aankondiging van het filmfestival in Berlijn om gendergerelateerde prijzen te laten vallen en voortaan alleen nog maar een award voor ‘Beste Acteerprestatie’ uit te reken. Een goed idee, vindt Blanchett. “Ik ben van de generatie waar het woord actrice bijna altijd in een negatieve zin gebruikt werd. Dus ik claim graag de andere kant.”

“Ik denk dat een goede prestatie een goede prestatie is, ongeacht de seksuele geaardheid van wie ze maakt”, zei ze. Om haar punt nog te versterken, vroeg Blanchett enkele reporters naar het vrouwelijk equivalent van het Italiaanse woord maestro. Dat was er niet.

De voorbije jaren lag het filmfestival van Venetië verschillende keren onder vuur. Enerzijds omdat er amper vrouwelijke regisseurs geselecteerd werden - in 2017 en 2018 slechts één - voor de prestigieuze filmprijs, een Gouden Leeuw. Anderzijds omdat Roman Polanski er in de prijzen viel terwijl hij veroordeeld is voor de verkrachting van een tienermeisje.

 (evdg)

Aangeboden door onze partners

Lees ook