Ritwinnaar Alexei Lutsenko blij met eerste ritzege in Tour, Van Avermaet “doodgedaan” door te steile klim

 

 ©  AFP

Er stond op Mont Aigoual geen maat op Kazaks kampioen Alexei Lutsenko. De 27-jarige allrounder reed in het Centraal Massief meer dan verdiend naar zijn eerste ritzege ooit in de Tour. Greg Van Avermaet legde zich neer bij zijn derde plaats.

LEES OOK. Uitslag etappe 6 Tour de France. Alexey Lutsenko wint op Mont Aigoual, Greg Van Avermaet knap derde

Was dit het plan? “Toch wel”, aldus Lutsenko. “In de bus hebben we er vanochtend al over gepraat, ook met ploegmanager Vinokourov. Ik wist dat er kansen lagen. In de andere ritten verloor ik wat tijd zodat ik vandaag geen bedreiging vormde voor het klassement. We namen al snel vijf minuten.”

Voldoende om voor de zege te gaan, wist Lutsenko. “In die klim van elf kilometer moest het gebeuren”, klonk het. “Aanvankelijk liet ik een kloofje maar ik reed eerst in mijn ritme en dan zei Vino dat de zwaarste kilometers eraan kwamen. Daar heb ik het maximum gegeven en een kloof geslagen. Uiteindelijk rijd ik toch zo’n vijftig seconden weg.” 

Greg Van Avermaet: “Steile stukken deden me dood”

Olympisch kampioen Greg Van Avermaet liet ’s ochtends bij de start nog weten dat hij geen zin had om in de ontsnapping mee te gaan. En toch reed hij bijna de ganse etappe voor het peloton uit. “Ik wou het gewoon even bekijken bij de start”, aldus de Oost-Vlaming. “Er vertrok een sterke groep, ik besloot mee te springen. Het was efkes hard rijden om een kloof te slaan maar dit was een elitegroep. Ik vond het een prestige om mee te zijn en bovendien stond ik redelijk dicht in het klassement.”

Van Avermaet aan de finish. 

Van Avermaet aan de finish. ©  BELGA

Met andere woorden, de beste geplaatste Van Avermaet rook geel. “Je weet nooit wat er gebeurt in zo’n rit. Die lange klim was niet echt een klim waar de klassementsrenners het verschil konden maken. Misschien was dit een kans om nog eens in het geel te komen.”

Maar dan moest Van Avermaet wel meer dan drie minuten van de gele trui wegrijden. “En ik was niet eens zeker dat we tot het einde zouden gaan”, klonk het. “Toen we met vier minuten voorsprong aan de slotklim begonnen, wist ik dat ze niet meer terug zouden komen. Ik wilde graag die col van eerste categorie overleven maar die steile stukken hebben me doodgedaan. Als je geklopt wordt door iemand die sterker is, dan kan ik mij daar makkelijk bij neerleggen.”(gvdl)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten