Ineos nam verrassend het peloton op sleeptouw, tot het te snel ging voor Bernal: Dumoulin vond het “prima”

 

 ©  Photo News

De zesde rit in de Tour de France was een prooi voor Alexey Lutsenko. In het algemene klassement veranderde er niets na een windstille dag in het peloton. “We hoeven ons niet iedere dag te laten zien”, aldus Tom Dumoulin (Jumbo-Visma) na afloop.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Alexey Lutsenko wint op Mont Aigoual, Greg Van Avermaet knap derde

Julian Alaphilippe zette op de slothelling nog even aan, maar dat leverde de Fransman van Deceuninck - Quick-Step slechts één seconde tijdswinst op. De rest van de favorieten kwamen in groep over de streep op de Mont Aigoual.

“Ik had dit wel een beetje verwacht”, aldus Dumoulin bij de NOS. “De kans op dit was groter dan dat er volle bak geklommen zou worden. Je moest daar wel rekening mee houden, maar de kans daarop was kleiner dan wat we nu kregen. Als je als ploeg met 4-5 man achter een aanval kan rijden… Kijk naar Aru. Die viel aan en pakte 30 seconden. Ineos reed met vier renners op kop, dus hij maakte geen kans in de laatste 10 kilometer.”

“Wat ik ervan vond dat Ineos op kop ging rijden? Ja, prima”, lachte de Nederlander. “We hoeven ons niet elke dag te laten zien. Op de juiste dagen hebben we wel het initiatief genomen. Nu was het niet nodig en waren het anderen. We zaten aan de finish nog met vijf man. Perfect. Zelf was ik oké.”

 

 ©  BELGA

Te snel voor Bernal?

Dylan van Baarle mocht het komen uitleggen voor Ineos. “We wilden uit de gevarenzone blijven”, aldus de Nederlandse helper van Egan Bernal. “Omdat we wisten dat het best een linke afdaling was. Vanaf dan zijn we blijven rijden. Het was dus een dag van controleren, ook omdat we niet verwachtten dat het vuurwerk zou worden vandaag. Het einde was niet lastig genoeg.”

Al zag Bauke Mollema (Trek-Segafredo) de Colombiaanse titelverdediger wel afzien. “Ik was verbaasd dat Bernal een gaatje moest laten”, aldus de Nederlander. “Hij zei op 200 meter van de finish tegen Michal Kwiatkowski ‘easy, easy: doe maar rustig aan’. Misschien was hij niet super of wilde hij niet dat het harder ging.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Yates: “Alles liep perfect vandaag”

Geletruidager Adam Yates beleefde een rustige dag in het peloton tijdens de zesde rit van de Ronde van Frankrijk. “Alles verliep perfect voor ons”, zei hij na afloop. “In de vroege vlucht zaten geen gevaarlijke renners, we konden gemakkelijk controleren.”

“Er zaten wel een paar sterke jongens in die vroege vlucht, maar we mochten gewoon hun voorsprong niet te groot laten worden. Dat lukte en op het eind was het afwachten wat er zou gebeuren in de groep met favorieten.”

Daar gebeurde niets. “Die laatste col was niet zo moeilijk, dus je kon geen grote verschillen maken. Als je zou aanvallen, zou dat veel krachten kosten voor uiteindelijk een minimaal resultaat. Dat is wellicht de verklaring, dus reed iedereen een beetje rond in spaarmodus”, aldus Yates.

Yates beleefde, na de tijdstraf van Alaphilippe, zijn eerste dag in het geel. “Ik voelde me de hele dag goed, maar ik ga niet zeggen dat dit een droom was. Al geef ik ook toe dat het leuk was om met die trui rond te rijden en ik wil hem nog wel een paar dagen houden.”

Yates eindigde in de Tour van 2016 als vierde, maar startte in Nice zonder klassementsambities. “Dat is niet veranderd”, zei hij. “Ik mik hier op ritwinst, niet op een klassement. Nu goed, als je natuurlijk die trui hebt, wil je die verdedigen.”

Vrijdag volgt naar alle waarschijnlijkheid een massasprint, daarna volgt een weekend in de Pyreneeën. “Dat wordt zwaar, ik hoop die trui te kunnen houden. De strijd tussen Ineos en Jumbo-Visma is al aan de gang sinds de Dauphiné (sinds de Ronde van de Ain eigenlijk), en nu is het wachten op dat eerste zware tweeluik in de bergen om te zien hoe de Tour verder zal verlopen. Ik hoop nog steeds op die ritwinst en als de kans zich voordoet, wil ik die grijpen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten