Geen Nafi Thiam op de Memorial, haar grote concurrente is er wel: “Keek er naar uit om tegen haar uit te komen”

Bron © Belga

Foto: EPA-EFE

Katarina Johnson-Thompson, die in de Qatarese hoofdstad Doha vorig jaar de wereldtitel zevenkamp afnam van onze landgenote Nafi Thiam, neemt vrijdag op de Memorial Van Damme deel aan de 100 meter horden en het hoogspringen. Oorspronkelijk had de 27-jarige Britse ook in het Koning Boudewijnstadion geduelleerd met Thiam, maar de olympisch kampioene liet vorige week weten forfait te geven met een achillespeesblessure.

“Ik keek er erg naar uit opnieuw tegen Nafi uit te komen, ik hoop dat ze snel kan herstellen”, opende Johnson-Thompson. “Het is in onze discipline tegelijkertijd moeilijk maar ook cruciaal blessurevrij te blijven met het oog op de Spelen van volgend jaar. Als je niet honderd procent bent, ben je te veel met je lichaam bezig en niet met de prestaties die je wil leveren.”

“Voor mij persoonlijk gaan de trainingen goed. In het voorjaar was dat wel minder. Ik woon in Frankrijk en daar was al snel een erg strikte lockdown. Ik heb mijn coach zo drie maanden niet gezien.”

Johnson-Thompson gaf vervolgens aan vooral uit te kijken naar de hoopspringcompetitie van vrijdag. “Het hoogspringen is altijd mijn favoriete discipline geweest. Dankzij het hoogspringen ben ik atletiek gaan doen. Of ik een bepaalde hoogte voor ogen heb? Vroeger was twee meter springen altijd een groot doel (haar persoonlijk record is 1m98, red.). Maar dat heb ik laten varen. Ik focus nu op het proces. Ik wil steeds vooruitgang boeken. Daar gaat het mij om. Sinds ik deze mindset heb, gaat het pakken beter in mijn carrière en verover ik medailles. En die medailles zijn uiteindelijk het echte doel.”

De Britse kwam ook nog even terug op haar gouden medaille in Doha in de zevenkamp, voor uittredend wereldkampioene Nafi Thiam. “Doha heeft mijn leven veranderd. Ik heb er bewezen de beste van de wereld te kunnen zijn. Ik geloofde daar eerst zelf niet in, maar nu is dat geloof wel aanwezig. Een keerpunt was eigenlijk het WK in eigen land in Londen in 2017. Daar werd ik vijfde, een grote teleurstelling. Maar achteraf bekeken heeft het wel verandering teweeggebracht. Dat WK heeft mijn perspectief op de zaken doen veranderen. Het heeft nadien even tijd gekost, maar door die teleurstelling ben ik nu een betere atlete.”

Door Maarten Delvaux
AANGERADEN