Reddingswerkers vinden teken van leven onder puin, maand na explosie Beiroet

Bron © Reuters, CNNi, Guardian

De reddingsactie werd na enkele uren opgeschort wegens te gevaarlijk. Foto: AP

Reddingswerkers in de Lebanese hoofdstad Beiroet hebben donderdag tekenen van leven gedetecteerd onder het puin van een gebouw. Dat stortte in na de enorme explosie in de haven op 4 augustus, die aan zo’n 190 mensen het leven kostte.

Volgens het staatsnieuwsagentschap NNA detecteerde een reddingsteam met een speurhond “beweging” onder een gebouw in de buurt Gemmayze. “Deze tekenen van ademhaling en hartslag, samen met de temperatuursensor, betekenen dat er een mogelijkheid is op leven”, vertelde reddingswerker Eddy Bitar aan reporters. Youssef Malah, van de civiele bescherming, verklaarde: “99 procent kans dat het niets is, maar zelfs als er minder dan 1 procent kans is, moeten we blijven zoeken.”

Volgens Midden-Oosten-correspondent van CNNi Tamara Qiblawi zouden op de thermische beelden een groter en kleiner lichaam gezien zijn. Het kleinere, mogelijk een kind, zou een ademhaling vertonen.

Woedende menigte

Na urenlange inspanningen werd de reddingsactie donderdagavond echter opgeschort omdat het te gevaarlijk bleek voor reddingswerkers om door het puin te blijven zoeken. Er zou een kraan nodig zijn om veilig verder te werken, maar die zou pas de volgende ochtend ter plaatse zijn.

Omstanders reageerden woedend op dat nieuws, en Qiblawi meldde via Twitter dat inwoners zelf een kraan geregeld hebben om de zoekactie voort te zetten. De reddingsdiensten kondigden daarop aan snel opnieuw te beginnen zoeken.

Reddingswerkers vinden teken van leven onder puin, maand na explosie Beiroet
Onder het puin van dit gebouw vonden reddingswerkers tekenen van leven. Foto: AP

Door adb
AANGERADEN