“Grote beer” Wout van Aert krijgt opnieuw veel lof, maar had tweede ritzege in de Tour niet gepland: “Ongelooflijk, wauw!”

Foto: Photo News

Een sprint met een kleiner groepje na een hectische etappe. Dat kon niet anders dan een prooi zijn voor man in vorm Wout van Aert. Onze landgenoot sprintte in Lavaur iedereen uit het wiel. “Mijn timing was perfect”, aldus de Kempenaar.

LEES OOK. Fenomenale Wout van Aert pakt nummer twee na spektakelrit

Bora-hansgrohe zette de zevende rit in de Tour in met een coup voor de groene trui van Peter Sagan. En ook in het slot werden er waaiers getrokken. Goed voor een gemiddelde van 47,5km/u. Aan het eind waren er nog zo’n 40 renners over en daarvan was Van Aert de snelste.

“Ik ben heel trots op deze zege”, aldus de winnaar van Milaan-Sanremo. “Het was meteen van bij de start volle bak. Ik moet de mannen van Bora feliciteren, ze waren indrukwekkend en gingen er vol voor om de meeste sprinters te doen lossen. Daarna was het hectisch en iedereen had bang van de waaiers. Ik zat de hele tijd voorin met Primoz (Roglic, red.). Het was een goede dag voor het team want er hebben enkele favorieten tijd verloren.”

“Op het einde vonden we het de moeite om energie te steken in een goeie positie voor mij”, aldus Van Aert, die hulp kreeg van onder andere Tom Dumoulin. “Het zou zonde zijn om er niet voor te gaan in een sprint met een kleiner peloton. Al had ik het niet verwacht vanochtend. Het was een verrassing, maar geweldig om het zo te kunnen afmaken. Ongelooflijk, wauw. Ik zat in een goeie slipstream en kon langs rechts voorbij. Mijn timing was perfect denk ik.”

“Ik weet niet wat die jongen heeft”

Dumoulin vroeg zich twee dagen geleden al af wat Van Aert “nou doet” en dat was vrijdag niet anders.

“Ik weet niet wat die jongen heeft”, aldus de Nederlandse kopman bij Jumbo-Visma.” Wout zit hele dag met Primoz rond te rijden en pakt veel wind. Dan perst die grote beer er nog een sprint uit. Ongelooflijk. Wat een rit. We wisten waar het ging breken. Het was een kwestie van goed timen en de juiste inspanning te doen. Geweldige dag.”

“Ik had kunnen wedijveren met Wout”

Stuyven pas vijfde na botsing met Alaphilippe: “Hij rijdt in op mij”

Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) moest vrijdag in de sprint van de zevende etappe andermaal vrede nemen met een ereplaats. In Lavaur finishte hij als vijfde. “Jammer, door die botsing met Julian verlies ik mijn kans”, zei hij na afloop.

“Die coup van Bora was onverwacht. Het ging echt hard in dat eerste uur, echt à bloc en een mooie tactiek van Bora-hansgrohe ook. Het was pittig, maar ik zat goed vooraan, dus ik heb de grote paniek niet meegemaakt. Het was wel een mooie dag, fijn zo koersen.”

Ook na die coup viel het niet stil, het was koersen tot het eind, toen het nog eens brak. “Het was eten, drinken en sparen. Na de coup wisten we dat de kans op waaiers opnieuw bestond. Iedereen wist waar hij moest zitten en toen het nog eens brak was ik ook mee.”

Vervolgens had Stuyven geen steun in de sprint. “Ik was alleen, en met Boasson Hagen zat ik in een goed wiel, alleen raak ik dan net even in aanvaring met Alaphilippe en verlies ik mijn momentum, terwijl ik net het gevoel had dat ik er over aan het komen was en dan was het mooi geweest om te wedijveren met Wout. Door dat manoeuvre krijgt hij net de doorgang in de sprint. Tja, ik was graag naast Wout gekomen. Misschien word ik dan nog geklopt, maar nu weet ik het niet. Ik had het gevoel dat ik me had kunnen meten met hem, maar nu mis ik mijn kans door dat gedoe met Alaphilippe.”

Die toonde zich kwaad op de beelden. “Als hij de beelden ziet, zal hij wel beseffen dat ik voor hem zat en hij op mij inrijdt. Hij sluit de deur voor mij, hij komt van achteruit. Dit is een gemiste kans en ik ben ontgoocheld. Van Aert? Fenomenaal hé, prachtig. Het is leuk om met zo’n benen rond te rijden. Ik wil zeker werken voor hem op het WK. We komen goed overeen en horen elkaar regelmatig dus.”

De Gendt na lange vlucht: “Als je niets probeert, kan je ook niet winnen”

Thomas De Gendt was vrijdag bij de pinken in de zevende etappe, schoof mee in het eerste peloton, trok zelfs een tijdlang in de aanval, maar werd uiteindelijk toch gegrepen. “Als je niets probeert, kan je ook niet winnen”, vertelde hij in Lavaur.

“Grote beer” Wout van Aert krijgt opnieuw veel lof, maar had tweede ritzege in de Tour niet gepland: “Ongelooflijk, wauw!”
Foto: EPA-EFE

De Gendt verliet zijn metgezellen op zo’n 90 km van het einde en graaide nog drie bergpunten mee. “Op dat moment had ik het eigenlijk nog niet echt lastig gehad”, verraste hij na afloop. “Zo’n snelle start kan ik redelijk gemakkelijk verteren. Voor onze ploeg was het doel om de boel te controleren bij de start, maar als Bora dan plots een gans team vooraan zet dat doortrekt bergop en alle sprinters worden gelost, dan valt er voor mij niet veel meer te controleren vooraan.”

“Er valt ons weinig te verwijten. Het is niet dat we achteraan het peloton aan het koersen waren. We zaten vooraan, allemaal op de eerste rij, maar het ging zo snel bergop. Ze trokken zo hard door dat alle sprinters er af moesten. Het was een tempo dat Sagan wel aankan, maar de sprinters niet zoals Ewan, Viviani, Bennett. Dat is slim gezien, maar je moet er ook veel lef voor hebben, want je kan ook je ploeg kapot rijden op die manier. Nu goed, ze breken het peloton in stukken, Sagan heeft groen. Ze winnen niet, maar het is wel de ploeg van de dag.”

De Gendt was mee in het eerste peloton, sprong weg, maar kreeg niemand mee. “Ik wou eens proberen om te zien of er iemand met me mee zou gaan, maar dat lukte niet. Iedereen laat zich gewoon gewillig naar de slachtbank voeren en niemand legt hen iets in de weg voor de sprint. Dat vind ik vreemd.”

Maar had hij niet beter zijn krachten gespaard voor de ritten in de Pyreneeën vanaf zaterdag. “Ja, maar zo is het nooit goed voor jullie”, repliceerde hij. “Als er niemand demarreert is er gezaag, nu demarreert er iemand en is het weer niet goed (lacht). Als ik gewoon blijf zitten in dat groepje, verlies ik ook, want het wordt toch een sprint, dus je moet iets proberen. Straf wat Wout doet, vorig jaar won hij een gelijkaardige rit en nu heeft hij er al twee op z’n palmares. Hij is al een gans jaar sterk, vorig jaar ook al, het is niet dat wij er nog versteld van staan wat hij allemaal doet. Hij kan dat gewoon.”

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN
Meest recent