Maxime Prévot: “CdH kan niet meeschrijven aan regeerakkoord zonder garantie op regeringsdeelname”

Bron: BELGA

Geen enkele van de drie betrokken Franstalige partijen garandeert het cdH een plekje in de volgende federale regering, en dus kiezen de Franstalige humanisten voor de oppositie. Dat verduidelijkte voorzitter Maxime Prévot vrijdagmiddag op een persconferentie. “Het cdH kan redelijkerwijs niet meeschrijven aan een regeerakkoord voor een regering waar ze niet in zou zitten.”

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert trok vrijdag naar het Paleis om verslag uit te brengen van zijn opdracht om een nieuwe federale regering te vormen met een brede meerderheid, in casu een vierseizoenscoalitie met liberalen, groenen, socialisten en christendemocraten. Het cdH, dat vijf Kamerzetels telt, is daar niet bij, verduidelijkte Lachaert na afloop van zijn audiëntie tijdens een persconferentie. De Open VLD-voorzitter is intussen samen met SP.A-collega Conner Rousseau aangesteld als preformateur. De twee krijgen in eerste instantie tot 11 september om het pad te effenen voor een volwaardige formateur.

Het cdH heeft volgens de Open VLD-voorzitter zelf voor de oppositie gekozen, al gebeurde dat wel in samenspraak met de andere betrokken partijen. “Maxime Prévot heeft zijn verantwoordelijkheid genomen en heeft fetisjen en veto’s laten vallen, en ik wil hem bedanken voor zijn extreem constructieve gedrag.”

Die laatste verduidelijkte een en ander op een eigen persconferentie even na die van Lachaert. Prévot heeft de drie andere betrokken Franstalige partijen - PS, MR en Ecolo - naar eigen zeggen “duidelijk en zonder ambiguïteit” gevraagd of er een gegarandeerde plaats is voor het cdH in de volgende regering en heeft die garantie niet gekregen. “Daar zijn redenen voor, goeie en minder eervolle, maar het cdH kan redelijkerwijs niet meeschrijven aan een regereerakkoord voor een regering waarin ze niet vertegenwoordigd zou zijn.”

De cdH-voorzitter houdt daar geen bittere gevoelens aan over, zei hij nog. “Ons uitgangspunt is altijd positief zijn om uit de crisis te geraken.” Als de vierseizoenscoalitie er effectief komt zit het cdH samen met DéFI, PVDA, Vlaams Belang en N-VA in de oppositie.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten