Pogacar verliest witte trui én kostbare tijd door val Landa

Tadej Pogacar. © Photo News

Hij is nog maar 21 en Tour-debutant, maar mediatraining hoef je Tadej Po­gacar niet te geven. Na zijn tijdverlies van 1’21”, zei de Sloveen van UAE het volgende: “Het is niet ideaal, maar ik maak me geen zorgen.”

Dat tijdverlies was niet louter zijn fout. Na een val van Mikel Landa, werd hij opgehouden en net toen draaide Ineos de gashendel open. “Ze vielen vlak voor mij. Ik kon er niets aan doen. Ik heb nog geprobeerd om het gat met de eerste waaier dicht te rijden, maar de snelheid voorin lag te hoog. Jammer, maar het tijdverlies bleef gelukkig beperkt tot één minuut”, aldus Pogacar, wiens po­diumambities een flinke knauw kregen. Des te spijtiger omdat hij voor aanvang van de rit nog zo blij was dat hij de eerste Tour-week goed had overleefd. Niet dus. Dat gold ook voor Mikel Landa. Volgens de traditie van zijn grote rondes begint de Bask van Bahrain-McLaren aan het hooggebergte met een achterstand na de vlakke etappes. Ook voor hem wordt het podium geen sinecure.

Andere slachtoffers van de valpartij en de overname van ­Ineos was het duo van Trek-Segafredo, Bauke Mollema en Richie Porte. Ook Esteban Chaves deelde in de malaise. De Colombiaan leek na jaren van miserie helemaal terug, maar zal nu mogen knechten voor ploegmaat en leider Adam Yates. Een zesde slachtoffer was Richard Carapaz. De Giro-winnaar had nochtans de val kunnen ontwijken, maar werd in de slotfase achteruitgeslagen door een lekke band. Pijnlijk, omdat zijn ploeg Ineos tot dan het tempo had geregeld. Meer dan ooit is Bernal er nu de enige kopman.(bvc)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten