Nans Peters ziet droom uitkomen in de Pyreneeën: “Ik zag dat Zakarin als een geit daalde”

 

 ©  BELGA

De eerste Pyreneeënetappe bracht Frans verdriet door het inzakken van ‘chouchou’ Thibaut Pinot, maar een andere Fransman kon die pijn verzachten. De 26-jarige Nans Peters won vorig jaar al verrassend een rit in de Giro en deed dat zaterdag over in de Tour de France. “Ik heb mijn droom waargemaakt”, luidde het na afloop: voor een Fransman kan het natuurlijk bijna niet mooier dan een Tourrit winnen.

svar, gvdl, belga

LEES OOK.Uitslag etappe 8 Tour de France. Fransman Nans Peters zingt het uit tot op de streep, Thibaut Pinot zakt volledig weg

“Ik dacht op de Port de Balès (de voorlaatste helling van de dag, nvdr.): ‘ik gooi me gewoon in de afdaling en zie dan wel wat er op de Peyresourde gebeurt.” Dat deed Peters dus ook, maar toch kwam Ilnur Zakarin nog even heel dichtbij. “Inderdaad, maar ik had al gezien dat Zakarin als een geit daalde. Ik zei steeds ‘niet kraken, niet kraken’. Op twee kilometer van de streep wist ik dat het binnen was. Eerst win ik een rit in de Giro, nu lukt het in de Tour. Echt geweldig!”

 

 ©  Photo News

Ben Hermans: “Leeg gevoel”

Met een zesde plaats was Ben Hermans de beste landgenoot in de eerste Pyreneeënrit. Toch was de Limburger van Israël Start-Up Nation niet echt tevreden na afloop. “Dit is toch een beetje balen”, klonk het. “Ik was supercontent dat ik mee was met de goede vlucht en we voldoende minuten kregen. Ik was zeker van top drie maar ineens had ik een leeg gevoel en ging het niet meer zoals het moest.”

Hermans werd niet geholpen door zijn medevluchters. “Ik ben iemand die meer in zijn ritme moet komen maar Zakarin ging direct hard aan. Ze vielen wel even terug maar ik was over mijn limiet gegaan. Ik had vandaag gewoon niet de beste benen en dat betaal je cash.”

Hermans kwam in het openingsweekend serieus ten val. Maar dat is verleden tijd, klinkt het. “De val is min of meer vergeten. Maar nu heb ik darm- en maagproblemen. Gisteren heb ik bijna niets kunnen eten en daar betaal ik nu de prijs voor”.

Nans Peters was niet de verwachte winnaar voor Hermans. “Helemaal niet. Ik had hem niet verwacht en hij gaf aanvankelijk niet de sterkste indruk. Maar hij zal goede benen gehad hebben.”

Hermans perste er op het einde nog een spurtje uit voor de zesde plaats. “Op de Peyresourde reden we ons eigen tempo. Veel meer dan overleven en het peloton voorblijven zat er niet in. Dat spurtje? Mij speelde het geen rol maar Pacher begon wat belachelijk te doen zodat ik besloot toch mee te sprinten. Ik ben hem toch voor, hé.”

Wout van Aert: “Dumoulin besliste zelf om te rijden”

Wout van Aert dunde zaterdag tijdens de achtste etappe in de Tour de groep der favorieten uit op de Port de Balès. “We staan er nog altijd heel goed voor met Primoz Roglic”, sprak hij na afloop. “Misschien had hij er zelf meer van verwacht, maar we staan nog altijd tweede en de Tour duurt nog lang.”

“Of ik voor het eerst heb afgezien in deze Tour? Neen, ik heb al veel afgezien in deze Tour”, repliceerde hij aan de finish op een vraag van een journalist. “Kijk, we wilden het lastig maken op de tweede klim, een hoog tempo opleggen om iedereen al een beetje pijn te doen en dan doet het bij mezelf ook pijn, natuurlijk. We wilden het zwaar maken en dat is gelukt.”

“Ons plannetje klopte wel, maar misschien had Primoz Roglic er meer van verwacht. Ik heb hem nog niet gesproken, maar hij blijft goed in de running voor het klassement, dus we doen het eigenlijk wel goed. Parijs is nog ver. Het is nooit voor uw plezier dat je Tadej Pogacar laat rijden, maar als dat zo is, kan je dat niet veranderen. Na gisteren/vrijdag is die plots weer in de running, zo zie je maar dat er veel kan gebeuren op korte tijd. Gisteren verloor hij 1:20, vandaag pakt hij 40 seconden terug. Zo zie je maar dat je een concurrent niet te vroeg mag afschrijven. Hij staat opnieuw tussen de mensen.”

Van Aert deed zijn werk, Dumoulin toonde zich dan weer op de Peyresourde een meesterknecht. “Ik denk dat Tom zich minder goed voelde, want het was in principe niet aan hem om te rijden, maar ik denk dat hij die beslissing zelf heeft genomen. We moeten nog overleggen in de bus, pas dan zal ik meer weten. Primoz staat nog tweede, nu is het zaak om een plan van aanpak voor zondag te maken en goed te herstellen vanavond en vannacht.”

LEES OOK

Nu in het nieuws