President Trump nam kunst mee uit Amerikaanse ambassade

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

President Donald Trump zou tijdens een bezoek aan Parijs voor 634.000 euro aan kunstwerken uit de residentie van de Amerikaanse ambassadeur hebben meegenomen. Het gaat om een buste van Benjamin Franklin, een portret van de Amerikaanse vertegenwoordiger in Frankrijk en een stel zilveren Griekse mythologische figuren.

De Amerikaanse ambassade, het Hôtel de Pontalba in het 8e arrondissement van Parijs, geldt als vlaggenschip voor het kunstprogramma dat het ministerie van Buitenlandse Zaken in ambassades heeft uitgerold. Er worden ook rondleidingen gegeven.

Eigendom van het Amerikaanse volk

Woordvoerder Judd Deere van Donald Trump bevestigt dat Trump kunst meenam uit de ambassade, maar heeft hier wel een verklaring voor. “De president heeft deze prachtige, historische stukken, die eigendom zijn van het Amerikaanse volk, mee teruggenomen naar de Verenigde Staten om ze prominent te vertonen”, bevestigde ze. Het incident zou in 2018 op de lachspieren hebben gewerkt en verwondering hebben uitgelokt. De geschrokken Amerikaanse ambassadeur, die niet durfde te weigeren dat Trump de kunstwerken meenam, kreeg de belofte dat de kunstwerken na zes (!) jaar - aan het einde van zijn (verhoopte) tweede presidentstermijn - zouden terugkeren naar Parijs.

Losers

Het is het tweede incident tijdens het bezoek van Donald Trump aan Frankrijk in 2018 die in de aanloop van de Amerikaanse presidentsverkiezingen voor controverse zorgt. Trump schrapte tijdens die reis ook een bezoek aan een militaire erebegraafplaats met gevallenen uit de Eerste Wereldoorlog, omdat hij niet naar een begraafplaats met ‘losers’ wilde. Officieel kon de presidentiële helikopter vanwege slecht weer niet vliegen.

(thv, belga)

AANGERADEN
Meest recent