Met deze borden kun je bij rood licht toch nog rechtdoor fietsen en/of rechts afslaan

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Rechtdoor rijden of rechts afslaan bij rood licht kan voortaan ook op Vlaamse gewestwegen als de verkeersborden “rechtdoor/rechtsaf vrij voor fietsers” zijn voorzien op het punt.

“Zonder de fietsveiligheid in het gedrang te brengen, zorgen we dat fietsers niet nodeloos aan rode lichten moeten wachten”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). Fietsers staan soms tot één vijfde van hun reistijd onnodig te wachten voor het rode licht. Vlaams minister Peeters wil fietsen daarom efficiënter en aantrekkelijker maken. De verkeersborden werden nu al gebruikt op sommige lokale wegen.

Met deze borden kun je bij rood licht toch nog rechtdoor fietsen en/of rechts afslaan
Verkeersbord B23

Het initiatief om de verkeersborden te plaatsen zal nog steeds bij de steden en gemeenten liggen. “Gemeenten kennen de situatie ter plekke het best, en kunnen zeer goed inschatten waar het bord het best geplaatst wordt”, zegt Wim Dries, voorzitter van de Vereniging Vlaamse Steden en Gemeenten. Met een positief advies van de lokale politiezone op zak, kunnen gemeenten een aanvraag indienen bij het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Het AWV plaatst dan uiteindelijk de borden.

AANGERADEN
Meest recent