Doodstraf moordenaars dissidente journalist Khashoggi omgezet naar 20 jaar, verloofde: “Verdict is een grap”

Bron © BELGA

De dissidente journalist Jamal Khashoggi Foto: AFP

Een rechtbank in Saudi-Arabië heeft maandag de doodstraf voor vijf personen wegens de moord op de dissidente journalist Jamal Khashoggi in 2018 in Istanboel omgezet naar 20 jaar. Dat heeft een woordvoerder van Justitie laten weten aan het Saudische staatspersagentschap SPA.

Drie andere beschuldigden kregen ook jarenlange gevangenisstraffen, zo luidde het. De justitiewoordvoerder liet ook weten dat daarmee de zaken afgehandeld zijn.

Khashoggi, schrijvend voor de Washington Post, werd vermoord toen hij op 2 oktober 2018 het Saudische consulaat in Istanboel binnenging. Hij wou daar documenten ophalen voor zijn huwelijk met Hatice Cengiz die hem buiten opwachtte. Zijn lijk is nooit gevonden.

De journalist leunde aanvankelijk bij het Saudische bewind aan maar stelde zich later kritisch op.

Verdict is “een grap”, zegt verloofde

De verloofde van Khashoggi noemde het verdict “een grap”. “De internationale gemeenschap zal deze farce niet aanvaarden”, zo tweette Hatice Cengiz. “De Saudische autoriteiten hebben het dossier afgesloten zonder dat de wereld de waarheid kent over de dood van Jamal.”

VN-rapporteur Agnès Callamard, die de moord heeft onderzocht, heeft op haar beurt aangegeven dat het vonnis “geen enkele legitieme juridische of morele waarde” heeft. Ze toonde zich wel tevreden dat de doodstraffen geannuleerd werden. “De Saudische procureur heeft een nieuwe act gespeeld in deze gerechtelijke parodie”, klonk het ook in een tweet.

Ook Turkije is niet opgezet met de uitspraak van de Saudische rechtbank. Dat liet Fahrettin Altun, woordvoerder van de Turkse president, via Twitter weten. “Dit voldoet helemaal niet aan de verwachting van de internationale gemeenschap.”

AANGERADEN