Ackermann wint openingsrit Tirreno-Adriatico, Tim Merlier komt ten val: “Ik heb geen idee hoe het is gebeurd”

Rustdag in de Tour maar in Italië werd wel gekoerst. De openingsetappe van Tirreno-Adriatico werd aan de boorden van de Tyrreense kust gewonnen door de Duitser Pascal Ackermann (BORA - hansgrohe). Nationaal kampioen Tim Merlier (Alpecin-Fenix) kwam zonder al te veel erg ten val in de voorbereiding van de spurt.

Slechts 133 kilometer met start en aankomst in Lido di Camaiore, dat kon alleen maar uitdraaien op een massaspurt. In de aanloop liep het danig fout voor nationaal kampioen Tim Merlier. Op sleeptouw genomen door Jonas Rickaert en Mathieu van der Poel kon hij een valpartij niet vermijden. “We waren een goede trein aan het opbouwen richting de laatste kilometer”, doet Merlies zijn relaas. “Maar plots werd er iemand uit evenwicht gebracht. Uiteindelijk word ik zelf ook van de fiets gerukt omdat we, denk ik, met onze sturen in elkaar haakten. Ik heb eigenlijk geen idee hoe het is gebeurd. Maar al bij al mag ik niet klagen. Buiten wat schaafwonden mankeer ik niets. Ik ben er wel redelijk zeker van dat ik morgen (vandaag, red) goed stijf zal zijn. Maar als de schade meevalt en ik ‘aanvaardbaar’ kan fietsen, dan ga ik er mij opnieuw tussen gooien.”

Ackermann wint openingsrit Tirreno-Adriatico, Tim Merlier komt ten val: “Ik heb geen idee hoe het is gebeurd”

Ackermann op de streep

De finish van zij die wel overeind bleven werd een adembenemend schouwspel. Fernando Gaviria (UAE Team Emirates) lanceerde de spurt van ver en leek lange tijd vlotjes naar de bloemen te spurten. Dat was zonder Pascal Ackermann gerekend. De Duitser van BORA-hansgrohe dook aan hoge snelheid nog in het gaatje dat Gaviria aan de koord had gelaten. De verbouwereerde Colombiaan zag de Duitse sneltrein op de valreep de zege binnenhalen.

Met Geraint Thomas en Chris Froome stuurde Ineos Grenadiers ook twee voormalige Tourwinnaars richting Italië. Zowel Thomas als Froome finishten in de buik van het peloton.

Door Guy Van Den Langenbergh
AANGERADEN