Honderdtal mensen betogen in Brussel uit solidariteit voor Julian Assange

De potestanten manifesteerden tegen de uitlevering van de WikiLeaks-oprichter aan de Verenigde Staten 

De potestanten manifesteerden tegen de uitlevering van de WikiLeaks-oprichter aan de Verenigde Staten ©  AP

Zo’n honderd mensen hebben maandagavond voor de ambassade van het Verenigd Koninkrijk in Brussel betoogd uit solidariteit met Julian Assange. Ze manifesteerden tegen de uitlevering van de WikiLeaks-oprichter aan de Verenigde Staten.

Bron: BELGA

Het Free Assange Belgium Committee manifesteerde voor de 75ste keer sinds 15 april 2019. Ze scandeerden: “Slechts één beslissing mogelijk: geen uitlevering”.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie legde in juni nieuwe elementen voor in de zaak. De VS willen de 48-jarige Assange onder meer vervolgen voor de publicatie van geheim materiaal over de oorlogen in Afghanistan en Irak op de klokkenluiderssite WikiLeaks. Daardoor zouden volgens Washington vooral Amerikaanse informanten gevaar gelopen hebben. Als Assange, die nog steeds alles ontkent, voor alle aantijgingen veroordeeld zou worden, kan hij tot 175 jaar gevangenisstraf oplopen.

Seksueel misbruik

Assange verschool zich in 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen om uitlevering aan Zweden te voorkomen. Daar verdachten de autoriteiten hem van seksueel misbruik. De oprichter van WikiLeaks zat uiteindelijk zeven jaar in de diplomatieke post, tot de regering van Ecuador hem de deur wees. Hij belandde vervolgens in een Britse cel omdat hij naar de ambassade was gevlucht terwijl hij voorwaardelijk vrij was. Uit vrees dat de Australiër weer de benen zou nemen, weigerde de Britse rechter eerder dit jaar Assange op borgtocht vrij te laten tijdens de behandeling van zijn uitleveringszaak.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten