Schokgolf door gameindustrie: nieuwe Xbox zal veel minder kosten dan verwacht

 ©  Microsoft

Minder dan 24 uur na het lek bevestigt Microsoft het nieuws: er komt een tweede véél goedkopere model van de next-gen Xbox. Naast de Xbox Series X zal Microsoft een kleinere, mindere krachtige, maar veel schappelijk geprijsde versie van de nieuwe Xbox op de markt brengen. In verleden ‘console oorlogen’ heeft de prijs al consoles gemaakt of gekraakt. Aanvankelijk stond de PlayStation met een meute exclusieve games in pole positie om de console-oorlog te winnen, maar nu zijn de kaarten opnieuw geschud.

Arthur De Meyer

Een schokgolf door de game-industrie. Microsoft bevestigt dat naast de krachtige Xbox Series X er ook een kleinere, minder krachtige versie op de markt komt: de Xbox Series S. Het opvallendste aan dit apparaat is de prijs: 299 dollar in de VS en 299 euro in Europa.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De volgend generatie consoles is voorzien voor de komende kerstperiode. Bij zo’n overgang op next-gen consoles komt een zogenaamde ‘console war’ kijken. Eigenlijk strijden Microsoft en Sony om de consument. Wie aan het begin van die oorlog het meeste spelers kan overtuigen, komt als lucratieve winnaar uit de race. Niet vanwege een grotere verkoop qua consoles, maar wel omdat ze de komende zeven jaar (de gemiddelde levensduur van een generatie consoles) games kunnen verkopen aan de mensen die voor ‘hun console’ gekozen hebben. Weinig gamers kopen meerdere consoles.

LEES MEER. Wat maakt de PlayStation 5 zo bijzonder en wanneer ligt hij in de winkel? Alles wat je moet weten over de nieuwe gameconsole van Sony

Prijs is een belangrijk aspect in die keuze. Eén van de redenen waarom de originele PlayStation het gehaald heeft van de Sega Saturn - de toenmalige concurrent - was omdat de PlayStation 100 dollar goedkoper was dan de Saturn. De prijs kan een console maken of kraken. Intussen maakt Sega al lang geen consoles meer.

Aanvankelijk leek de race ofte ‘console war’ al gelopen. Hoewel de eerder aangekondigde Xbox Series X op papier krachtiger is dan de PlayStation 5, heeft Sony al een karrenvracht aan exclusieve games aangekondigd. Dat is veelal de grootste bepalende factor in het succes van een console. Nu heeft Microsoft met z’n prijskraker - die geen schijflezer zal hebben, net als de ‘digital only’ versie van de PlayStation 5 - het speelveld helemaal overhoop gehaald.

Sony plant ook twee versies van de PlayStation op de markt te brengen - eentje mét en eentje zonder BluRay-speler - al maakte de Japanse gigant nog geen officiële prijzen bekend. Volgens een lek op de Franse Amazon-website zou het goedkoopste model 399 euro kosten. 100 euro meer dan de goedkoopste Xbox. Indien het lek klopt, start Microsoft de ‘console-war’ met grote voorsprong.

LEES OOK. Is de prijs van de Playstation 5 gelekt?

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook