Wielerunie UCI gaat onafhankelijker dopingcontroles organiseren

Primoz Roglic tijdens een dopingcontrole in deze Tour. Foto: AP

De Internationale Wieler Unie (UCI) geeft vanaf volgend jaar haar dopingcontroles uit handen. Een onafhankelijk ‘antidopingbureau’, het International Testing Agency (ITA), zal het antidopingprogramma organiseren in opdracht van de UCI. Anders gezegd: de dopingcontroles worden onafhankelijker georganiseerd.

Dat was immers het voornaamste doel van de oprichting van ITA. Eind 2015 werd op een olympische top besloten dat een internationaal dopingbureau dat onafhankelijk werkt van de internationale sportfederaties, gewenst is. Begin 2018 werd ITA officieel opgericht. De organisatie zetelt, net als Internationaal Olympisch Comité (IOC), in het Zwitserse Lausanne. Sinds juli 2018 is ITA volledig operationeel, inmiddels sloten meer dan 45 internationale sportfederaties aan en voert de organisatie de dopingcontroles uit tijdens heel wat internationale sportevenementen.

Als laatste sportfederatie in de rij laat de internationale hockeyfederatie haar antidopingprogramma (buitencompetitiecontroles, bloedpaspoort, gebruik van toegelaten medische voorschriften, whereabouts…) over aan ITA.

Wielrennen volgt dus binnen enkele maanden. In het verleden werd er weleens getwijfeld aan de onafhankelijkheid van de UCI. Herinner de zaak-Lance Armstrong. Toenmalig UCI-voorzitter Hein Verbruggen werd toen verweten dat hij te naaste vriendschapsbanden onderhield met de Amerikaanse wielrenner en meer dan 100.000 dollar aanvaardde van Armstrong. Als hulp in de dopingstrijd, zo luidde het officieel. Maar in ruil zou hij twee positieve dopingcontroles van Armstrong onder de mat hebben geveegd. Verbruggen heeft altijd volgehouden dat hij de dopingstrijd in alle eer en geweten heeft gevoerd.

Hoe dan ook, met de transfer naar ITA is de UCI-dopingstrijd onafhankelijker. Het gaat om het dopingprogramma van de internationale sportfederaties. De nationale dopinginstanties, zoals bijvoorbeeld Nado Vlaanderen, blijven hun dopingcontroles uitvoeren zoals de voorbije jaren, complementair aan de ITA-dopingcontroles.

Wielerunie UCI gaat onafhankelijker dopingcontroles organiseren
Foto: AP
Door Hans Jacobs
AANGERADEN
Meest recent