“Overtuigd dat ik mijn werk correct heb gedaan”, stelt technisch agent op proces gasexplosie Luik

Bron © BELGA

De gasexplosie richtte een enorme ravage aan Foto: RR

Op de tweede dag van het proces over de gasexplosie in de Luikse Rue Léopold in 2010 worden dinsdag de beklaagden gehoord. Eén van hen, een technisch agent van de Dienst Openbare Veiligheid en Gezondheid (SSSP) van de stad Luik, hield voor de correctionele rechtbank van Luik staande dat hij zijn werk correct heeft gedaan.

Hij is “overtuigd” dat zijn werk niets te maken heeft met de explosie waarbij veertien mensen het leven lieten en 19 anderen gewond raakten.

Op de eerste procesdag hadden deskundigen maandag geoordeeld dat het gebouw “vervallen, niet in orde en gevaarlijk” was. Volgens hen was de gasinstallatie niet-conform, ondanks herhaaldelijke verzoeken van de SSSP.

Pand twee keer bezocht

De agent betwist die conclusies. Na een klacht van een bewoner had hij het gebouw in 2008 twee keer bezocht en er verscheidene gebreken vastgesteld. Hij stuurde daarop eigenaar Mehmet C. een technisch rapport met de zaken die in conformiteit moesten worden gebracht.

In januari en februari 2009 bezocht de agent het gebouw drie keer. Tijdens een bezoek op 16 januari schreef hij in zijn rapport over een mogelijke onbewoonbaarheidsverklaring omdat de werkzaamheden met betrekking tot de elektrische installatie de stabiliteit van het gebouw in gevaar brachten. Bij latere bezoeken in februari was dat echter in orde gemaakt, verzekerde hij.

“Geërgerd”

De agent was dan ook “verbaasd” en “geërgerd” over de conclusies van de experten. “Men ziet op de foto’s dat alles is gedaan”, zei hij, erop wijzend dat er nooit eerder verwijten waren geweest over de kwaliteit van zijn werk. “Ik ben overtuigd dat mijn werk geen verband houdt met de explosie en dat ik mijn werk correct heb gedaan”, betoogde hij. Ook zijn overste, die eveneens op de beklaagdenbank zit, stelde dat zijn technisch agent niet nalatig was geweest.

Behalve de twee vertegenwoordigers van de SSSP worden ook de eigenaar van het gebouw en de ‘Intercommunale d’incendie de Liège et environs’ (IILE) vervolgd. Ze staan terecht voor veertien onvrijwillige doodslagen, door gebrek aan vooruitziendheid en voorzorg, en voor onvrijwillige slagen en verwondingen aan 19 personen door gebrek aan vooruitziendheid en voorzorg.

AANGERADEN