Bewley en Formolo stappen met breuken uit de Tour, Guillaume Martin heeft last aan de rug

 ©  Photo News

De Nieuw-Zeelander Sam Bewley, die de Tour na zijn val op dinsdag moest verlaten, heeft een breuk in zijn linkerpols opgelopen. Dat kondigde zijn ploeg Mitchelton-Scott aan na afloop van de tiende etappe. De Italiaan Davide Formolo viel dinsdag ook zwaar en verlaat de Tour met een sleutelbeenbreuk.

Maarten DelvauxBron: BELGA

“Davide heeft een breuk aan zijn sleutelbeen die licht verplaatst is. Hij zal in de komende 48 uur geopereerd worden en we hopen dat hij terug in koers kan zijn binnen vijf à zes weken”, zei Jeroen Swart, de dokter van UAE Emirates, aan l’Équipe.

De 27-jarige Formolo, die de derde etappe van de Dauphiné op zijn naam schreef, was dinsdag in de buurt van Rochefort betrokken bij een grote valpartij in het peloton, net als zijn kopman Tadej Pogacar en Guillaume Martin, de derde in de stand.

Martin heeft last van de rug

Guillaume Martin (Cofidis) heeft last van zijn rug en zijn wervels.“Sinds het begin is de Tour goed verlopen. Deze keer was het wat moeilijker. Dat is normaal bij een grote ronde, sommige dagen gaat het goed en andere wat minder”, verklaarde de ex-renner van Circus-Wanty Gobert. “Vandaag was het moeilijk, maar dat is normaal. Je moet proberen zulke dagen te doorstaan. Er was die val in het midden van de koers en dan de wind die ons lastigviel, maar ik ben erin geslaagd om geen tijd te verliezen en dat is het belangrijkste.”

“Ik heb een beetje last van mijn rug na die val, en ook mijn wervels zijn geraakt. Heel de dag was het parcours erg gevaarlijk met verschillende rotondes en smalle wegen. Dat maakt deel uit van het moderne wielrennen. Iemand viel voor mij en ik kon hem niet meer ontwijken.”

Roglic zonder kleerscheuren naar elfde rit

Primoz Roglic start ook woensdag gewoon in de gele trui. In de incidentrijke tiende Touretappe kwamen heel wat renners ten val, onder meer zijn ploegmaat Robert Gesink, maar zelf bleef hij gevrijwaard van problemen.

“De ploeg heeft heel goed werk geleverd”, aldus de gele trui van Jumbo-Visma. “Ik kan mijn ploegmaten niet genoeg bedanken om mij heelhuids door deze etappe te loodsen. Ik rijd in de gele trui, maar die is echt van het hele team. Het was een zware etappe: erg nerveus, snel en bij tijd en wijle ook gevaarlijk. We hadden gehoopt op een gemakkelijkere dag, dat was wel plezanter geweest in mijn eerste dag in de gele trui. Maar goed, het is wat het is. Er werd van bij de start gekoerst en het is niet stilgevallen. Gelukkig viel ik niet en kan ik gewoon weer koersen woensdag.”

 ©  REUTERS

Dan wacht een nieuwe sprintetappe. “Ik kijk al uit naar de komende dagen. Ik draag die trui echt met heel veel trots. Het is speciaal. Dit is het allerhoogste in het wielrennen. Het is de zwaarste koers ter wereld en je wil gewoon in deze wedstrijd, als renner, het allerbeste van jezelf tonen. Dat ga ik doen, maar ook de ploeg tot in Parijs.”

“Om eerlijk te zijn, ik was niet bezig met dat virus”, antwoordde hij nog op de vraag over de uitslag van de coronatesten dinsdagochtend. “Ik dacht niet dat ik een positieve test zou hebben. We zijn allemaal gezond, we koersen hard. Ik ben blij dat de wedstrijd kan verder gaan, want het is een prachtige koers en het is jammer voor Prudhomme. Ik wens hem een goed herstel.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten