“Dylan Groenewegen wordt nog steeds bedreigd, tijd moet leren of Fabio Jakobsen terug kan keren”

Bron © De Telegraaf, Le Soir

Foto: EPA-EFE

De horrorcrash in Polen waar Fabio Jakobsen door toedoen van Dylan Groenewegen zo zwaar ten val kwam is al ruim een maand geleden, maar laatstgenoemde heeft tot op de dag van vandaag nog last van bedreigingen. Dat vertelde Martijn Berkhout, toevallig manager van beide wielrenners, dinsdagavond bij de Nederlandse NOS.

“Dylan zit momenteel in een mentaal traject, want hij heeft zo ontzettend veel voor de kiezen gekregen... Dat heb ik in het wielrennen nog nooit gezien”, aldus Berkhout. “Hij krijgt nog steeds bedreigingen, dat gaat elke dag door. Het is afwachten wanneer dat stopt of afneemt. Het is niet zo dat hij zich prettig voelt, nee. Hij leeft echt met de consequentie van de gebeurtenissen in de Ronde van Polen.”

Op 5 augustus kwam Jakobsen door toedoen van Groenewegen zwaar ten val, en belandde in een coma waaruit hij twee dagen later ontwaakte. “Fabio zit momenteel in zijn herstelfase en de tijd moet leren of hij terug kan keren”, zei Berkhout. “Er zit zoveel vuur in Fabio, dat móet terugkeren in de koers.”

Waar Jakobsen lichamelijk herstelt, zit Groenewegen dus vooral in een fase van mentaal herstellen. “Dylan traint niet ’gewoon’, want er is momenteel niks voor hem”, aldus Berkhout. Groenewegen wordt door zijn ploeg Jumbo-Visma voorlopig uit de wedstrijden gehouden. “Beide renners worden heel goed begeleid door hun ploeg en de mensen eromheen, en we proberen met z’n allen te bereiken dat ze in de toekomst weer tegen elkaar kunnen sprinten.”

Berkhout vertelde dat er contact is geweest tussen beide renners. “Maar Fabio is vooral bezig met herstellen, en hij is leading wat betreft aangeven hoe het contact verder gaat verlopen. Het is moeilijk te zeggen waar dit naartoe gaat.”

Patrick Lefevere: “Mogelijk oplossing buiten rechtbank”

Onder meer Patrick Lefevere was na de bewuste crash enorm hard voor Groenewegen. De manager van Deceuninck - Quick-Step legde al een klacht neer bij de UCI voor opzettelijke slagen en verwondingen en dreigt zelfs met een rechtszaak.

“Ik zal dit telefoontje van onze dokter Yvan Van Mol, die al 27 jaar bij mij werkt, tot het einde van mijn leven herinneren”, vertelt Lefevere in Le Soir. “Hij was in Polen, hij huilde en vertelde me dat Fabio zou sterven. Ik was van streek. Ik bestelde onmiddellijk een privévliegtuig om het gezin van onze sprinter daarheen te brengen, evenals een psycholoog die van onschatbare waarde was. Fabio heeft maar één tand, een kapot gezicht. Dokter Van Mol liet me de live beelden zien, het was echt beangstigend.”

“Dus, ja: ik wil Groenewegen dagvaarden. Het contract van Fabio Jakobsen, één van de beste sprinters ter wereld voor dit ongeval, was net opgewaardeerd. Ik moet dus een renner betalen die geblesseerd is door de fout van een ander, dat is de reden waarom ik een schadevergoeding vraag. Ik ben ook niet gek, ik heb dit onderwerp uitvoerig besproken met Richard Plugge, de manager van Jumbo-Visma, die nadenkt over een oplossing die ons misschien niet meer in de rechtbank brengt. Wat mogelijk is... omdat ze dus net dezelfde manager hebben! Laurent Jalabert gaf onlangs toe dat hij na zijn val van Armentières in 1994 niet meer durfde te sprinten. Zal Jakobsen ook die angst hebben? Bij een auto-ongeluk kruip je de volgende dag weer achter het stuur. Sprinten is het leven van Fabio. Ik ben ervan overtuigd dat we hem rond maart weer op de fiets zullen zien.”

Door vml
AANGERADEN