Oscar voor beste film vanaf 2024 alleen nog naar een film met genoeg diversiteit

De Oscars worden meer inclusief door nieuwe regels. Foto: Danny Moloshok/Invision/AP

The Academy of Motion Picture Arts and Sciences zal de Oscar in de categorie ‘Beste Film’ alleen nog uitreiken aan een film waarin voldoende rekening werd gehouden met diversiteit. Dat staat te lezen in de nieuwe richtlijnen voor de Oscars.

The Academy of Motion Picture Arts and Sciences wil zo de diversiteit op en achter het grote scherm te bevorderen. The Academy ligt al een tijdlang onder vuur omdat er te weinig diversiteit zou zijn onder de genomineerde acteurs en regisseurs.

De richtlijnen gaan heel ver. Zo moet dertig procent van de cast mensen zijn met een niet-witte huidskleur, vrouwen, gehandicapten en uit de LGBTQIA+-gemeenschap of moeten de hoofdrollen worden gespeeld door mensen uit die ondervertegenwoordigde groepen. Zelfde regels gelden ook voor de mensen die achter de schermen werken: productiemedewerkers, marketingmedewerkers en stagiairs.

“Wij geloven dat de nieuwe inclusieregels voor een duurzame, essentiële verandering in onze industrie zullen zorgen en ook versnellen”, verklaren de twee hoogste bestuurders van de Academy.

De nieuwe regels zijn van kracht vanaf de uitreiking van 2024. Ze komen er na jarenlang aandringen door de publieke opinie in de huidige context van de Black Lives Matter-demonstraties wereldwijd. In 2016 ging de hashtag #OscarsSoWhite viraal omdat toen al twee jaar op rij alleen witte genomineerden prijzen hadden gewonnen.

Door thv
Meest recent