Waarom mannen zomaar een foto van hun piemel doorsturen

Dickpic, piemelplaatje of penisfoto. Allemaal woorden voor hetzelfde: een ongevraagde afbeelding van een vreemde jongeheer die ineens in je inbox zit. Een groeiend fenomeen, maar voor veel vrouwen onbegrijpelijk. Waarom sturen mannen ze? Op zoek naar de psychologie achter de penisfoto met seksuologe Chloé De Bie.

Voor wie opgroeide met Snapchat, Instagram, Twitter of datingapps is het al lang niet meer bijzonder. Als je als jonge vrouw vandaag aanwezig bent op social media, dan is de kans groot dat je al meer dan eens een penisfoto hebt ontvangen van een vreemde waar je niet op zat te wachten. Zo bleek uit een Britse enquête uit 2018 dat vier op de tien vrouwelijke millennials (ongeveer tussen de 18 en 36 jaar) ooit ongevraagd een dickpic hadden ontvangen. Hoe jonger ze waren, hoe meer kans op eentje. De vrouwen omschreven de ervaring als “afstotelijk” en “belachelijk”, terwijl mannen dachten dat ze “sexy”, “grappig” of “saai” zouden zeggen. “Daar zit dus al een serieuze kink in de communicatie”, zegt Chloé De Bie. Ze is klinisch seksuoloog en psycholoog met een eigen praktijk (Vivolinio), op Instagram deelt ze wijsheden over seks en liefde via @chloe_de_bie. “Canadese onderzoekers vroegen vorig jaar in een interessant onderzoek aan 1.307 mannen of ze ooit al een dickpic verstuurd hadden: 48 procent gaf toe ooit dickpics verstuurd te hebben. Dat is bijna een op de twee! En dan tel je diegene nog niet die het niet durven toe te geven.”

Sturen uit strategie

Het opzet van de onderzoekers was vooral om te peilen naar de beweegredenen van de mannen. Wetenschappers kunnen wel een aantal motivaties bedenken, maar wat beter dan rechtstreeks naar de bron te gaan. De meest voorkomende en erkende reden was wat de onderzoekers de transactionele mindset noemen: “De mannen sturen foto’s puur uit strategie, in de hoop dat ze iets vergelijkbaars terugkrijgen. I’ll show you mine, so you’ll show me yours. De meerderheid van de mannen heeft er dan ook geen enkel probleem mee om een ongevraagde naaktfoto te krijgen. Integendeel, als het een beetje een mooie vrouw is, zal hun dag gemaakt zijn”, zegt Chloé De Bie.

Waarom mannen zomaar een foto van hun piemel doorsturen

Iets waarover de Amerikaanse Kerry Quinn kan getuigen. Zij haalde enkele jaren geleden de internationale nieuwsmedia met haar actie: ze was het zo beu om de hele tijd ongewenste penisfoto’s te ontvangen dat ze besloot om mannen een koekje van eigen deeg te geven. Ze stuurde close-ups van haar vagina naar haar matches op datingapp Bumble. Het enige probleem? Van de 40 mannen die er een ontvingen, reageerden er 37 razend enthousiast. “You have the most perfect vajaja, I wanna meet her.” of: “Yummy. That for me?” “We zien bij hersenonderzoek dat de amygdala en hypothalamus van mannen meer oplichten bij het zien van seksueel prikkelende beelden”, aldus De Bie. “Het doet hen meer, daardoor kunnen we begrijpen dat zij meer openstaan voor visuele porno, naaktfoto’s … Alleen overschatten zij zo het effect van die blote prentjes op vrouwen. Alsof het ons ook meteen zin doet krijgen.”

De op een na meest gehoorde reden voor ongevraagde penisfoto’s was een versierpoging. Mannen zijn op partnerjacht en denken dat een foto van hun stijve penis een goede manier is om duidelijk te maken dat ze geïnteresseerd zijn. “Ze zien het als een normale vorm van flirten. Opvallend vond ik ook dat slechts 18 procent van de mannen het deed voor hun eigen bevrediging. Het is dus niet per se omdat ze zelf geil zijn dat ze een foto versturen. Nee, ze willen eerder jou je goed doen voelen, ‘kijk eens hoe ik jou begeer’. 82 procent hoopt dat de ander opgewonden raakt, 50 procent hoopt dat de ander zich sexy gaat voelen. Uit dit onderzoek blijkt dus vooral dat mannen het probleem van ongevraagde nudes niet inzien omdat zij die zelf graag zouden krijgen.”

Sextingsucces

Vandaag heeft de dickpic een voornamelijk negatieve bijklank. Niet geholpen door alle aandacht in de reguliere en op sociale media. Regelmatig tonen (bekende) vrouwen openlijk profielen van mannen die hen ongevraagd dickpics sturen, als een soort publieke shaming. Maar daar vallen dus enkele kanttekeningen bij te plaatsen, zegt De Bie. “Eerst en vooral is er een groot verschil tussen dickpics die je ongevraagd krijgt en wat je kunt zien als intimidatie of seksueel overschrijdend gedrag, en sexting. Sexting gebeurt vandaag heel frequent, weten we (uit internationaal onderzoek blijkt dat 40 tot 50 procent van bevraagde universiteitsstudenten naaktfoto’s stuurt en ontvangt, nvdr.) en daar is niets mis mee. In een vertrouwensrelatie en met consent (toestemming, nvdr.) van beide partijen is het een heel fijne, moderne manier om je seksualiteit te beleven. Motivaties hier zijn altijd positief: het draait om je relatie verbeteren, een boost voor je zelfvertrouwen, elkaar opwinden binnen het seksuele spel. Beeld je in: je zit op een saaie vergadering en plots krijg je een penisfoto van je vriend. Entertainend, toch?”

Waarom mannen zomaar een foto van hun piemel doorsturen

“Een tweede kanttekening: we spreken vaak over mannen die dickpics sturen alsof ze allemaal oversekste perverten of potloodventers zijn met slechte bedoelingen. ‘Hoe durven ze!’ Zoiets. Maar de klepel slaat soms door, vind ik. We zien duidelijk dat het merendeel van die mannen niet per se slecht is, er zit eerder een denkfout achter. Dat heeft natuurlijk te maken met een te beperkte seksuele opvoeding en te weinig hierover durven te spreken op een normale manier. Niet beseffen dat seks niet alleen draait om een stijve penis of dat hoe jij je voelt, niet per se is hoe de ander zich voelt.” En natuurlijk zijn niet alle pietenfoto’s onwelkom: uit dezelfde Britse YouGov-enquête waar we naar verwijzen in de eerste alinea, bleek dat 12 procent van de vrouwen al eens om een penisfoto had gevraagd en dat maar liefst 94 procent van hen die ook had ontvangen. Qua sextingsucces kan dat tellen. Maar laat dat dus een les wezen voor al die mannen die zich afvragen of ze al dan niet een foto moeten sturen of iets moeten interpreteren als ‘een signaal’: als een vrouw een foto van little Johnny wil, zal ze er wel om vragen. Don’t you worry.

Geen tere bloempjes

Dit terzijde, al het bovenstaande betekent niet dat er geen echte crazy guys tussen zitten. Vrouwenhaters die feministen willen straffen of mannen die kicken op het gevoel van macht dat zo’n foto sturen hen geeft. Zo is er een nieuw fenomeen: een naaktfoto versturen naar een willekeurige vrouw in je omgeving via de AirDrop-functie van Apple, gewoon om een reactie uit te lokken. Dan zit jij nietsvermoedend op de trein of op een bankje in het park en krijg je de vraag of je een AirDrop wilt ontvangen. Accepteer je, krijg je van een wildvreemde een dickpic die kickt op jouw reactie. “Uit het Canadese onderzoek geeft ongeveer 15 procent van de mannen een eerder obscure reden. Omdat ze vrouwen willen straffen, uit minachting of machtsmisbruik of omdat ze opgewonden worden van het idee dat iemand gedwongen wordt naar hun piemel te kijken”, aldus Chloé De Bie. “Ze vertoonden niet echt meer exhibitionistische trekjes, maar scoorden wel wat hoger op narcistische kenmerken. Meer gericht zijn op aandacht krijgen, graag bewonderd worden. ‘Kijk eens wat een beest ik ben’, dat idee.”

Dat we kunnen begrijpen waarom mannen het doen, wil niet zeggen dat we het zomaar moeten accepteren, zegt De Bie. Een foto van je penis laat je niet zomaar uit de lucht vallen. “Mannen moeten leren dat zoiets niet oké is. Dat heeft niets te maken met preuts zijn, wij hebben er meestal simpelweg geen nood aan om de naakte piemel van een wildvreemde te zien. Maar wij zijn geen tere bloempjes. In de juiste omstandigheden vinden wij het heus wel opwindend om een naaktfoto van jou te krijgen. De oplossing is heel simpel: vraag het ons gewoon. ‘Sta jij ervoor open om erotische foto’s uit te wisselen? Ik vind dat wel geil, wat jij?’ Open het gesprek in plaats van het gewoon te doen en dan te kijken welk effect je pik heeft. Zegt ze ja? Als jij haar vertrouwt met je nudes, laat je dan gaan. In tijden van corona lijkt het me een van de veiligste manieren van seks beleven.” (lacht)

Waarom mannen zomaar een foto van hun piemel doorsturen
Seksuologe Chloé De Bie: “Mannen zien het probleem van ongevraagde nudes niet in omdat zij die zelf graag zouden ontvangen” Foto: Filip De Roe

De Bie ziet zelf geregeld dickpics in haar inbox verschijnen op Instagram. “Ik ben een jonge vrouw die praat over seks en af en toe een mooie foto van zichzelf plaatst. Blijkbaar ben ik dan een open target. Nee hé, de verantwoordelijkheid ligt áltijd bij diegene die de foto’s stuurt.” Daarom is het heel belangrijk hoe we er als vrouwen mee omgaan, met die ongevraagde pics in onze inbox. “Wat ik doe, is een heel beleefd bericht terugsturen: ‘Beste X, ik wil u informeren dat ongevraagde penisafbeeldingen doorsturen eigenlijk seksueel overschrijdend gedrag is. Ik hoop dat u zich bewust bent van het feit dat dit niet oké is. Indien u zich dan toch niet kunt inhouden, raad ik u aan met een seksuoloog contact op te nemen.’ En dan verwijs ik hen door naar de algemene site van de seksuologen. Meestal krijg ik heel verontschuldigende antwoorden terug: dat ze er niet bij nagedacht hadden, dat het gewoon voor de fun was. Ik hoop dan maar dat ze iets bijgeleerd hebben.”

Soms reageren mannen dan haatdragend. Beginnen ze je uit te schelden voor frigide trut of slet omdat je niet reageert zoals ze willen: dat is die kleine minderheid die wel geilt op het schokeffect, op de verontwaardiging. “Voed dat niet door erop in te gaan. Je kunt dat soort vent niet harder treffen dan door hem te negeren.” Sowieso is negeren de beste optie voor dit soort foto’s, zegt De Bie, voor wie de wereld niet seksueel wil opvoeden zoals zij. “Maak er niet te veel spel van, mannen maken al genoeg spel van hun spel. Zelfs geblurd zie je meestal al wat voor bericht het is: open de foto niet, rapporteer de zender, wis het bericht en ga verder met je leven.”

Door TEKST Kaatje De Coninck ILLUSTRATIES BURP